Вътрешният министър Цветлин Йовчев смята, че не би трябвало на хората да се раздава оръжие за самотбрана, коментирайки проекта за нов Наказателен кодекс (НК), в който се дава право на гражданите да се защитават.

"От една страна да се даде възможност на хората да защитят себе си, близките си, а от друга страна това да не даде възможност да се отиде в другата крайност - да се позволи на хора да употребяват оръжие не в съответствие със закона. Лично аз съм противник на това да се разширяват обхвата и възможностите за носене на оръжие", каза МВР шефът в Шумен.

Той допълни, че за българина като цяло не е характерно насилието. Вицепремиерът заяви, че е привърженик на това да се ограничават възможностите за притежаване на оръжие.

"Не мисля, че оръжието само по себе си може да разреши проблемите, включително и тези, свързани с престъпността", каза Йовчев.

Според него, подходът не би трябвало да бъде насочен към това да се раздава на хората оръжие и те сами да се пазят.

"Подходът трябва да бъде насочен към това да се изгради система, която да гарантира сигурността на хората и обществения ред", каза той.

Министърът смята, че новият проект на НК е добър и изрази надежда, че редица въпроси ще бъдат дебатирани в рамките на обсъждането и ще бъде взето добро решение по проблема.

По думите му като цяло ресурсът на МВР е достатъчен за противодействие на престъпността.

"В момента голяма част от ресурса на МВР е насочен към допълнително усилване на наблюдението и охраната на границата и е ангажиран и към охрана на протестите. В такава ситуация не можем да бъдем толкова ефективни, колкото бихме желали", призна Йовчев.

"Битовата престъпност е бич, с който трябва да се справим. Чака се влизането в сила на новия Закон за МВР, който да позволи по-широкото сътрудничество с гражданите", допълни той.

Според статистиката над 130 000 посегателства срещу личността и собствеността на гражданите са регистрирани през 2012 г.

Вътрешният министър обяви още, че догодина няма да има възможност за подновяване на автопарка на полицията.

"Това, което ще се направи е увеличение на заплатите в МВР с 5%", каза още Цветлин Йовчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase