Снимка: архив, Булфото
fallback

Демографският срив вече е меко определение за проблема с раждаемостта, ние вече сме в катастрофа, обяви пред bTV д-р Антония Григорова, организатор на надпреварата "Бебе на годината".

Според нея проблемите са ясни от години – населението застарява, жените в репродуктивна възраст намаляват поради икономическата имиграция или влошаване на здравния им статус.

"От края на 90-те години досега с 260 000 жени е намалял този контингент. Друга причина – по икономически причини жените се ограничават до раждането на 1 дете, защото в късна възраст на детето продължават проблемите с яслите, с образованието", коментира Григорова.

Oще по темата

По думите й за предотвратяването на изчезването на нацията трябва мултидисциплинарен подход.

От 2008 г. България има демографска стратегия, която обаче не се изпълнява. Рязко сриването в раждаемостта е било усетено през 2010 г., категорична бе тя.

"Тогава отчетохме с 5000 бебета по-малко. Дотогава се раждаха около 180 деца на 1 януари, сега прогнозата е да няма и 100 бебета", пресметна тя.

Според статистиката над 6400 бебета са се родили по малко у нас през миналата година спрямо 2012-та.

Три момичета са претенденти за бебе на годината – от Варна, Бургас и Стара Загора.

Варненското момиченце Виктория обаче е основният претендент за титлата. Тя е родена в 3-ата минута след полунощ на 1-ви януари във варненската болница "Св. Анна".  Тежи 3 580 г, майка му е на 38 години.

Първото дете, родено в Бургас, също е момиченце и отново е претендент за титлата.

И в София първото новородено е момиченце, проплакало в "Майчин дом" 38 минути след полунощ.

По думите на д-р Антония Григорова всичко още е неокончателно, докато не дойде 5 януари, когато ще се обяви победителят.

Според новия регламент, в надпреварата участват само новородени, вписани в Електронния регистър на ражданията.

Орисница на бебето първенец ще бъде министърът на здравеопазването Таня Андреева в навечерието на Деня на родилната помощ или Бабинден - 21 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

kaka_fire

преди 10 години

Цялата работа е от глупавата мода, че където и да е в чужбина е по-добре. Докато не почнем да си гледаме всички работата, спрем да се занимаваме с кокошкарски работи и се опитаме поне с малкото, което имаме да подредим живота си, няма да ни бъде. Най-големият проблем на българина е колосалната му завист, вместо да се опита да направи и дома си по-спретнат. Сърдим се на политиците, ама нали и те от нас народа са дошли...Да видим сега колко плюнки ще събера :)

130

Анонимен

преди 10 години

До баба ПенаЗаради детската смъртност, основно на ромсик деца, те все още не са станали мнозинство. Всички деца заслужават добър живот, независимо от раса, пол, соц. положение, но когато в ромските фамилии. всички жени раждат с единственат цел соц. придобивки, нехаят за децата си и държавата мълчаливо го толерира, какъв ли ще е крайният резултат.50 % от първокласниците не са с майчин език български.Нивото в Бг пада с всеки изминат ден, дали са роми или...трябва интеграция и образование.

129

до 50

преди 10 години

абе,ти явно си бил едно дете.жалко,ние имаме 3 и им осигуряваме дрехи,образование,храна и всичко друго,необходимо,за да са здрави и спретнати.

fallback