Българските граждани в чужбина можеха да упражнят правото си на глас в общо 769 избирателни секции в 60 държави. Традиционно през лятото много наши сънародници се озоваха на морето в съседна Гърция и съчетаха плажуването с гласуване.

Най-голямата секция отвори врати в курортното селище Никити. Но и на други места в южната ни съседка не липсваха желаещи да гласуват.

Дълги опашки се извиха и пред българското посолство в Берлин.

"Опашките са огромни. Четири секции, "кутийно" и машинно гласуване, досега чаках на една опашка повече от половин час, когато се разбра, че там няма машинно гласуване", казва българка в Берлин.

В Мадрид изборният ден започна с негодувание от страна на избирателите в заради неработещи машини за гласуване. След инструкции от ЦИК, устройствата бяха поправени и отново вкарани в употреба.

Заради 9-часовата разлика първи своя вот дадоха сънародниците ни в Оукланд, Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха снощи в 22:00 часа българско време. Последни пък ще затворят тези в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден се очаква да приключи в 6:00 часа българско време в понеделник.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase