Министър Таня Андреева. Архив: Булфото
fallback

За четири години с поне 10% ще намалее смъртността у нас, след като се изградят и започнат да функционират спешни болнични комплекси. Те ще бъдат на територията на големите болнични заведения. Това каза пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Вчера тя представи новата "Стратегията за спешна медицинска помощ за 2014-2020".

Андреева обясни, че още от 1 януари започва изграждането на 11-те спешни центрове в цялата страна и до 2 години те реално трябва да бъдат изградени. Това ще бъдат места, на които при по-тежки случаи ще се закарват пациентите. Колко души ще работят там зависи от потребностите. 

Oще по темата
„Ще има приемно отделение плюс болнично спешно отделение. В приемното отделение ще се прави преценка дали човекът е за шокова зала или за реанимация”, каза Таня Андреева.

По думите й в тези комплекси ще могат и десет души да бъдат поети едновременно.

Андреева е убедена, че желаещи да работят в центровете за Спешна помощ има, но обясни, че в отделни центрове се практикувала политиката да не се назначават нови специалисти, за да си преразпределят ресурс за фонд „Работна заплата“, т.е. да си дават допълнително заплащане, а освен това там имало и силно раздута администрация.

Тя обясни, че ще се работи в посока заплатите да са достатъчно добри и от 1 януари те ще бъдат увеличени с 10%.

"Заплащането в системата не е добро, но не може с ресурса, с който се разполага, да се постигнат веднага двойно по-високи заплати", оправда се Андреева   За спешната помощ се грижи държавата и от нея ще могат да се ползват всички граждани – осигурени и неосигурени, категорично заяви министърът.

Андреева още един път призна, че здравеопазването у нас е в разпад, затова трябва да "почнем да го сглобяваме".

По думите й в областта на демографската политика данните са много страшни – "топим се, не раждаме, с най-висока заболеваемост, с най-висока смъртност сме от европейските страни".

Демографията не е само въпрос на здравеопазване, това е въпрос на социална политика и на икономическа политика. Отказът за раждане на второ и трето дете е по социални причини, не по здравословни причини, потвърди Андреева и затова всички дейности в областта на демографската политика се връщат към държавата .

Андреева коментира случая с починалото дете в Кюстендил и заяви, че ако има установени нарушения, ще има тежки санкции.

8-годишното дете почина, след като му бе отказана хоспитализация. Момиченцето е боледувало няколко  дни, заради което са му предписани лекарства. Внезапно се почувствало зле, а дежурният лекар отказал да го приеме в болницата. Върнато в дома си, няколко часа по-късно то издъхва.

"Няма лекар, който да подцени умишлено състоянието на който и да е пациент, най-малкото на едно детенце, заради неговата принадлежност към едно или друго съсловие", обясни Андреева.

Тя обеща, че след приключването на проверката ще представи какви мерки ще се предприемат по случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 10 години

От комунист добро-като от умрял писмо!Пак ще има да крадат като за световно!Те нали дори като кръвно вдигнат НСО ги кара направо в правителствена болница!Комунистите имат грижа за народа колкото за ланският сняг.

18

ГУРБЕТЧИЯ

преди 10 години

ЗА СМЪРТНОСТТА НЕ ЗНАМ ,НО РАЖДАЕМОСТТА В българия ИЗЧЕЗНА !

17

Анонимен

преди 10 години

пълна простотия ,поредното усвояване на пари

fallback