Таня Андреева. Снимка: архив Булфото

Председателят на здравната комисия Нигяр Джафер обеща да се работи за възстановяване на женските и детските консултации.

Тя се обяви още за увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки, по-добри условия за специалистите по педиатрия и за изграждане на центрове по хранене и центрове за детско и майчино здравеопазване.

Джафер посочи, че 10 млн.евро от Норвежкия финансов механизъм ще бъдат насочени към грижи за детското здраве и пренатална диагностика.

Специалисти разработват дългосрочни програми за грижи за недоносени деца, започва работата по диабетния регистър, както и регистър за недоносени, който ще надгради регистъра за раждания, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от БТА.

Това е изключително важно за планиране на средства за рехабилитация и наблюдение на недоносените деца, допълни тя. Програмите по детско и майчино здравеопазване ще координира Фондът за асистирана репродукция.

Новата дейност на фонда е залегнала в нов правилник за работата му, който предстои да бъде приет, допълни тя.
Демографската криза в България е смазваща, а данните от последния доклад за здравето на нацията са смразяващи – страната ни е на водещо място по показателите за детска заболеваемост, детска смъртност и хронифициращи заболявания в детска възраст, посочи министър Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase