Снимка: Dnes.bg
fallback

Под заглавие "Крайната десница печели от идването на сирийци в Източна Европа" вестник "Ню Йорк таймс" публикува репортаж от Свиленград на Андрю Хигинс, според когото крайнодясната партия "Атака" подобрява позициите си, откакто сирийски бежанци дойдоха в България.

Идването на близо 6500 сирийски бежанци в България тази година затрудни непопулярното коалиционно правителство и добави опасен елемент във вече нестабилната политическа обстановка, отбелязва авторът.

Oще по темата

Той разказва за активиста на "Атака" в Свиленград Ангел Божинов, който изгубил мястото си в градския съвет на местните избори през 2011 г., но благодарение на обществената тревога от притока на сирийски бежанци през близката граница очаква по-добро политическо бъдеще.

Членството в местната организация на "Атака" расте през последните седмици, а хората го спирали по улиците, за да му кажат, че партията му е права.

"Атака", обяснява авторът, издига лозунга "България за българите" и настоява сирийските бежанци, които смята за терористи, да бъдат изгонени от България, а неин евродепутат ги нарече "ужасни, окаяни примати".

Пристигането на бежанците и случаят с наръгана с нож българка от алжирски имигрант накара крайнодесните да съзрат в това своя голям шанс. С отричането на чужденците и местните  малцинства като ромите и настояването за връщане на "изгубени" български територии "Атака" се намери в предните редици на шовинистичното, националистическо течение, което печели почва в няколко бивши комунистически страни в Източна и Централна Европа.

Като много популистки партии в Западна Европа тя смесва крайнодесни лозунги за ред, законност и ограничаване на имиграцията с леви икономически искания. Но за разлика от  националистическите партии в по-богатите страни на Запад тя е "силно расистка и антисемитска", казва пред изданието Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

Авторът цитира думи на Ангел Божинов, че партията му не е против законните имигранти, а само срещу онези, които се промъкват през границата с Турция и които по думите му са заплаха за сигурността и икономическата стабилност на България и Европа.

"Ние не сме партия на ксенофоби. Но в България има достатъчно  бедни хора, които се нуждаят от грижи преди бежанците", обяснява националистът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Виолета

преди 10 години

Крайнодесните помпат рейтинг на гърба на бежанците. За това предупреди преди време и евродепут Йотова! Не бива да позволяваме расистки и националистически партии да победят на предстоящите евроизбори, защото ще променят политиката, а може дори да разпаднат ЕС!

94

муспи

преди 10 години

Ню Иорк таймс не се изсилил да каже "антисемитска", но се намерил български еврей да го вмъкне.

93

Анонимен

преди 10 години

Волен Сидеров министър-председател!

fallback