Сирийки бежанки в лагера в Харманли. Снимка: архив, Reuters

"Амнести интернешънъл" обвини европейските страни, че изграждат "крепост", за да се бранят от притока на сирийски бежанци и че са готови да приемат само "нищожно малък брой", предаде Франс прес.

"ЕС претърпя плачевен провал в ролята на убежище за бежанците, изгубили всичко освен живота си", заяви в комюнике генералният секретар на правозащитната организация Салил Шети. Според него "като цяло европейските лидери трябва да наведат засрамено глави".

"Амнести интернешънъл" критикува действията на гръцката полиция и бреговата охрана, съпроводени понякога с насилие и "окаяните" понякога условия за настаняване като в България, добавя АФП.

В България бежанци живеят в окаяни условия във фургони, порутени сгради и палатки, се казва в доклад на "Амнести интернешънъл". За съжаление, много от тези, които са рискували живота си, за да стигнат дотук, или са връщани обратно, или задържани в наистина жалки условия с недостатъчно храна, вода и медицински грижи, допълват от организацията.

Страните членки на ЕС предложиха да отворят вратите си за близо 12 хил. от най-застрашените бежанци, идващи от Сирия - т.е. само за 0,5 процента от общо 2,3 милиона, избягали от страната, твърдят правозащитниците от „Амнести интернешънъл“ и критикуват "барикадите на крепостта Европа".

Те определят Германия като "най-щедрата страна", ангажирала се да приеме 10 хил. бежанци - 80 на сто от ангажимента на ЕС.

Франция обаче предлага 500 места - 0,02 процента от общия брой на избягалите от Сирия. Осемнайсет страни от ЕС, включително Великобритания и Италия, не са предложили нито едно място, заявява организацията със седалище в Лондон.

Според нея независимо че ЕС е предложил 12 хиляди места, в общността вече са влезли и са поискали убежище близо 55 хил. сирийски бежанци, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase