Снимка: ДАНС

Няма пряка заплаха от терористичен акт на територията на страната, съобщиха от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Във връзка с публикации в медиите от 14 декември 2013 г., за предполагаема непосредствена заплаха от терористичен акт на територията на България, Държавна агенция „Национална сигурност” уведомява българската общественост, че към момента няма информация за пряка заплаха за населението от извършване на терористичен акт на територията на страната.

Агенцията извършва рутинни оперативни и профилактични мероприятия за недопускане на осъществяване на терористични действия на територията на Република България“, посочват от ДАНС.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също подчерта, че няма потвърдена информация към момента за пряка заплаха за извършване на терористичен акт.

Запитан за повече информация, относно осемте души, за които има подозрение, че са свързани с терористични групировки, Лазаров отговори: "Тези, за които се смята, че имат съпричастност, съвместно с колегите от ДАНС вземаме мерки и ги извеждаме от страната. “А и вече не ги допускаме в страната, както виждате – затова мисля, че нещата са под контрол", успокои той.

Както е известно преди 2 дни вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че за 8 бежанци има подозрения, че са свързани с терористи.

Още по темата

Според "Преса" агенти на ДАНС от няколко дни обикалят хотели, молове, метростанции в столицата и душат за предполагаем терорист. В акцията са включени и екипи на МВР.

Лазаров посочи че работата на МВР е да бъде там, където е необходимо. Именно заради това, в разгара на туристическия сезон, служителите ще обикалят от хотел на хотел, като по този начин се вземат мерки за сигурност.

“От момента, в който имаме терористичен акт, извършен на наша територия – ние имаме изменена среда за сигурност, имаме повишен риск от тероризъм и това може да бъде обяснено с всички методики за анализ на риска”, подчерта Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase