През 2007 г. се стигна до ефективна стачка на работещите в "Пирогов". Снимка: Булфото, архив
fallback

Работещите в Института за спешна помощ „Пирогов” ще излязат на протест още днес от 12.30 часа до 13 часа, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Медиците от останалите столични болници ще го направят утре, както и тези в Пловдив, но масово в страната ще чакат заседанието на Националния съвет на съсловната организация на 8 ноември, на който ще се решат окончателно формите на евентуални протести.

Причината за недоволството на лекарите е плащането на 80% от изработените дейности за септември, октомври и ноември от НЗОК.

Oще по темата

 
Твърдението, че парите на болниците ще стигнат за заплати на лекарите, забива клин между медиците и пациентите, коментира проф. Милан Миланов, председател на Софийската колегия на Българския лекарски съюз, цитиран от БТА.

По думите му от 80-те процента 60 на сто са за заплати, а с останалите трябва да се платят осигуровки към НАП, режийни разноски, лекарства и консумативи.

Проф. Миланов, който е и завеждащ Централна реанимация в болница "Пирогов", каза още, че това звено е на загуба с 800 хиляди лева заради недофинансирането.

Бургаските лекари, както и тези в Кюстендил, засега няма да стачкуват.

Д-р Антон Григоров, председател на БЛС- Бургас обясни, че е даден срок на Министерството на здравеопазването и на НЗОК до 8 ноември 2013 г. да намерят липсващите пари в бюджета на Здравната каса до края на годината за разплащане на болничната помощ, съобщи „Фокус“.

На 8 ноември ще се проведе Национален съвет в София, на който ще се решат следващите действия и евентуално под каква форма ще се правят протестите.

"Навсякъде в страната Здравната каса плаща 80%. Това ще затрудни работата на болниците. Министърът на здравеопазването Таня Андреева каза, че не вижда нищо драматично в това, но аз си мисля, че има драма и тя е много голяма. За съжаление, тя ще се усети най-много по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Тогава болниците няма да имат възможност да обезпечат дори и спешната помощ поради липса на средства. Три месеца подред се плаща по 80%. Има недостиг на финансови средства, които няма да могат да позволят на лечебните заведения да закупят необходимите медикаменти и консумативи за обезпечаване на нормалната работа на болниците по време на празниците. Аз очаквам точно тогава най-голямата драма”, каза още д-р Григоров.

Лекарите в Кюстендил нямат готовност за протестни действия, увери и д-р Пламен Симеонов, председател на Районната колегия на Български лекарски съюз.

Следващата седмица предстои да се проведе управителен съвет на колегията, където всеки ще даде предложения как да се действа. Освен това на 8 ноември в София ще се състои Национален съвет на съсловната организация и на него ще се решат окончателно формите на евентуални протести. Дотогава в Кюстендил лекарите няма да обявяват стачни действия или протести, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

d-r

преди 10 години

Kato nedovolstvate ot doktorite,za6to ne se lekuvate pri znahari!6te patite malko pove4e,no balgarskia pazient zaslugava!Koi ot vas e rabotil I daval no6ni degurstva bez zaplazane 6 meseza?Az v BG polu4avah 460 lv.,a sega vGermany za sachata deinost vzimam 6200 Euro.Iskam da vi osvetlia po oche edin vapros-v 4asnite bolnizi rabotiat kolegi ot dargavnite,taka 4e lekaria ne moge da nadhvarli sebe si-kolko si moge,tova e!

37

Mangi4a

преди 10 години

Хайде да се съберем съмишленици и да се опитаме да ги променим нещата!Стига сме лаяли зад дувара!

36

Аз

преди 10 години

До не на мафията в бяложалко, че в тази държава има такива тикви като теб. Ти си по-голяма тиква и от господаря си. Няма просперираща нация на планентата, която да мрази лекарите, учителите и другата интелигенция. Само Вие българчетата с промитите мозъци сте способни да мразите и само да мразите. След 5 години ще останете без никакви докторчета в бяло. Ще се молите някой да ви измери кръвното, но ще бъде късно. Мразете, проблемът е в мразещия. Ние Ви прощаваме, защото всеки ден спасяваме хора.

fallback