Снимка: архив, Булфото

Шефът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов обяви, че болницата няма да връща пациенти, но може да ограничи плановия прием.

До патовата ситуация се е стигнало, след като от Столичната РЗОК отказали да платят на здравното заведение извършеното през септември, ще изплати само 80% от дейността на болницата.

"750 души изкараха своето тежко нощно дежурство, за съжаление обаче те не получиха вчера своите заплати", коментира пред bTV Миланов.

Още по темата
Доцентът бе категоричен, че разбира проблемите на Здравната каса, "но това са техни проблеми" и попита кого наказва в момента Здравната каса като обществена институция.

Ако това положение продължи, Миланов предупреди, че болницата ще влезе в лавина от задължения, от която няма излизане.

Той обяви, че болницата му е била принудена от Касата да преправя документи.

"Върнаха ни фактурите за дейността за месец септември. Те са ги признали, след като са положили подписите си под тях, тоест сделка има, но не ги изплащат. Става въпрос за 4 млн. и 33 хиляди лева. за септември", пресметна той.

"Не спирам да си задавам въпроса защо. Писна ми от думи като реформа, лимит. За толкова години създадохме един здравен Квазимодо и аз не спирам да си задавам въпроса защо. Ние нямаме полза от това да връщаме пациенти, напротив ние сме създадени за това – да помагаме, лекуваме, да предотвратяваме болестите. Ние не можем да връщаме спешни пациенти – това е смешно", отсече той.

Шефът на "Пирогов" заяви, че не може да си позволи да отправя персонални обвинения към хора в здравеопазването, защото "виковете за оставка в момента са безсмислени".

"Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник. За съжаление, изход не виждам", заключи Стоян Миланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase