Снимка: БТА, архив

Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати гласуваха мораториума за удължаване на срока за купуване на земя от чужденци. В същото време 20 души от „Атака” си приписват успех. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Брюксел на въпрос какво ще отговори, ако от ЕНП попитат за мораториума, предаде „Фокус”.

"Популизмът, който вкара „Атака” в парламента, това, че Станишев, Местан обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост.  От „Атака” са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което, предполагам, нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив", обясни Борисов.

Още по темата
Той смята, че е можело да се направи така, че да има определени забрани и ограничения, както е в много държави в Европейския съюз.

"За ислямистки фондации цял списък имат в ДАНС кой не може и не трябва да закупува", посочи той.

Да остане възможност за европейските граждани, които са проверени, за които се знае, че идват и инвестират и няма нищо лошо, те няма да я изнесат, каза Борисов.

Според него благодарение на „Атака”, се е изиграла много популистка игра, която народът възприе буквално - „че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не и ще изкупят българската земя, което по принцип не може да се случи“. 

Той съобщи, че ще постави темата за кризата с бежанците в България на Срещата на върха на лидерите на Европейската Народна партия в Брюксел. 

"Аз ще повдигна темата на Европейския съвет. Вчера така се случи, че с г-н Станишев летяхме с един самолет за Брюксел и разговорихме по тази тема няколко приказки. Именно това възнамерявам да направя днес на заседанието на Европейската народна партия. Тук са много от премиерите, които пряко са засегнати от бежанската вълна, включително и България. Надявам се това и в ПЕС да го приемат като решение и да поискаме две неща. Първо, да се подпомогне България финансово като част от цялата система и отделно да се отделят пари, да се държат близко бежанците до населените си места в съседните им държави, за да могат да се върнат по домовете си. Дори и да я няма като дневен ред, аз ще я повдигна, защото съм поел този ангажимент и пред лидера на ПЕС", каза Бойко Борисов.

На въпрос дали не трябва освен съседните на бежанците държави по-вътрешните държави в ЕС да приемат бежанци, Борисов каза: „За всичко това всички ние солидарно да помагаме”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase