Снимка: БГНЕС

Макар и с месец закъснение, закупените вагони от “Дойче бан” пристигнаха. Стойността на целия проект е малко над 30 млн. лева за 76 вагона, което прави по 400 000 лева за един вагон.

Новите вагони ще обслужват най-натоварените направления - от София до Варна, Бургас и Русе. Очаква се от средата на юни те да започнат да превозват пътници.
 
"Тази сделка, която осъществихме със съдействието на Посолството на Германия у нас, е първата важна крачка към модернизацията на жп транспорта", заяви министър Гвоздейков при пристигането на подвижния състав. Той допълни, че към всяка композиция ще има и вагон-ресторант.

Вагоните са модернизирани и разполагат с 80 седящи места. Максималната скорост на движение е до 200 км/ч и отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт. Подвижният състав е без купета, тип отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака, предаде БГНЕС.

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица, а всички 76 вагона разполагат с ергономични седалки. Разполагат също с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

"Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника, която влиза в момента в България. Не знам дали със съжаление да го кажа или с радост.  Това е модернизирана техника, която има още дълъг ресурс. Много ви моля, обърнете внимание на тоалетните, аз такова нещо виждам за първи път в България и се надявам да осъзнаем, че само трябва да опазваме това, което имаме", каза Георги Гвоздейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase