Снимка: Impact Press Group

До момента бежанци от лагера във "Враждебна" в София са нанесли щети за около 3-4 хиляди лева, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Става въпрос за счупени мивки и изкъртени врати, които пък нелегалните емигранти са ползвали като маси, за да играят на карти.

По думите на Чирпанлиев той ги е предупредил, че за да се възстановят щетите, от джоба на данъкоплатците няма да излезе нито една стотинка, а всичко ще бъде за сметка на издръжката им.

Още по темата
Четирима пък са предадени на органите на дирекция "Миграция и ще бъдат експулсирани. Те също са били в лагера във "Враждебна".

"Техните закони не разрешават жена да види гол мъж, един от тях е бил по къси панталонки и е станал скандал, но благодарение на палестинците там ситуацията е овладяна, след два дни той и още трима са участвали в непристойни действия в града и са задържани", разясни Чирпанлиев.

Той призна, че част от емигрантите спят и се хранят на пода, но не защото нямат легла или маси, а заради културата си.

"Така че ние не можем да променим бита им", коментира Чирпанлиев.

В центъра във "Военна рампа" пък служител на агенцията е искал по 50 евро на човек, за да му се обработят документите, но вече е изгонен.

Оказа се, че въпреки усилията на държавата да осигури сграда, където бежанците да учат български език, те не проявяват интерес.

Едва 80-90 души учат български, те вече са получили статут и са хората, които реално искат да се интегрират в България, уточни шефът на агенцията.

Има обаче заявен интерес от бежанци към шивашки курсове и обучение за козметички в центъра в "Овча купел" и вече са разкрити такива курсове.

Към момента с около 20% е завишен капацитетът на местата за настаняване на бежанци.

"Имаме набелязани сгради, но правителството трябва да вземе решение дали те ще се ползват и дали ще има още центрове", съобщи Чирпанлиев.

Николай Чирпанлиев призна, че не знае какъв ще е бюджетът на агенцията му през следващата година. За тази първоначално е бил 4 милиона, а след това са били отпуснати още 1,2 млн. лева допълнително.

PR експертът Нидал Алгафари, който е от сирийски произход, настоя, че не трябва да имаме комплекс от това, че бежанците не живеят в добри условия.

"Те бягат от нещо много по-лошо и отношението на българския народ няма да го срещнат другаде, нито в Германия, нито където и да е", категоричен бе той.

В същото време Алгафари смята, че много малък процент от сирийците искат да останат в България, а целта на повечето е да се установят в страни от Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase