Камен Ситнилски. Снимка: София прес
fallback

Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност Камен Ситнилски, срещу когото тече дисциплинарно производство заради скандала с публикуваните разговори от СРС-та.

На закрито заседание и след тайно гласуване магистратите решиха прокурорът да бъде отстранен временно от длъжност за срок от шест месеца заради разследването.

Oще по темата
Решението на ВСС идва след три месеца на обсъждания, след като на 26 юли висшите магистратите решиха да се занимаят със случая.

Скандалът гръмна, след като през юни медиите публикуваха разговори от СРС-та, в които се съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.

В стенограмата към тях се обсъждаше подкрепа за двамата на изборите за членове на Съвета, а в бележките към тях се казваше, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях.

Тези три месеца основният спор, който се водеше във ВСС, се въртеше около това, че скандалът тръгва от анонимен сигнал, с който записите бяха изпратени на медиите.

Докато течеше проверката, сградата на ВСС почти всеки ден осъмваше с протестиращи, които призоваваха Ситнилски да подаде оставка.

"Има един разговор между двама прокурори с мен. Аз участвам само в един-единствен разговор. В него казвам три пъти "да", "добре", "като ми свърши отпуската, ще се видим", "дръжте се момчета" и с това се изчерпва разговорът", призна си в края на юли Ситнилски но категорично обяви, че няма да подава оставка, защото не е кадрувал в съдебната система.

На въпрос упражнявал ли е търговия с влияниеq той каза тогава, че никога не е изразявал предпочитанията си към когото и да било.

"Ще се защитавам, защото не съм направил нищо нередно", отсече бившият зам.-главен прокурор на Борис Велчев.

Камен Ситнилски обаче призова прокуратурата да провери как са избрани другите магистрати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

wc

преди 10 години

tazi svinja bob ne jade samo elensko sas markovo vino no i toi shte izgnie

10

Гледа

преди 10 години

Гледа нагло, като типичен селянин от времето на Андрешко.И да знаете,че той още е на власт и като нищо може с гриф спешно, да бъдат задължени ИТ специалисдтите да проверят --Кой аджеба се осмелява да критикува непостижимия и неповторим Ситнилски...

9

гражданин

преди 10 години

Малии тоя окупирал цялата държава ....Влиза в списъка...

fallback