Снимка: Bulgaria ON AIR

Тези дни стана ясно, че български салати влязоха в Топ 10 на най-вкусните в света. В класацията на едни от най-популярнире кулинарни пътеводиели, българската “овчарска салата” изпревари дори италианската “Капрезе” и най-популярната ливанска салата “Фатуш”. Десислава Димитрова от БАН сподели, че това е хубав повод да се говори за страната ни.

“Овчарската салата всъщност е приятен баланс между протеин и зеленчуци. Аз се съмнявам, че някой овчар е правил салата и от там е дошло името. По-скоро е някакво хрумване на този, който я е измислил. Може би е надграждане на шопската салата. Интересното е, че тя е създадена да покаже на света, че това е градината на Европа. В този период българските градинари са изнесли занаята в Унгария", заяви доцентът от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН в студиото на "България сутрин".

Но колко всъщност са български всички продукти в салатата - риторично попита Димитрова и допълни, че това са български изобретения, но не са и традиционни.

“Традицията е нещо с много повече давност. Другото, върху което си струва да се помисли, е какво има в чинията, когато говорим за българската овчарска салата и доколко продуктите в нея са български, защото в крайна сметка, ако доматите са от Турция, краставиците са от Гърция, тогава може би само магданозът ще е български", допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В тази салата и в много от ястията, които се етикетират като традиционни, с българска гордост, всъщност в тях няма нищо българско. За съжаление на тази тема се обръща много малко внимание - доколко българският потребител има възможността да вкуси българския продукт. България се промотира като кулинарна дестинация, но това е особено понятие, защото каква българска храна се предлага на чужденците у нас и дали той наистина може да вкуси мястото, на което е попаднал", коментира още доцентът.

Димитрова подерта, че България се намира в миксиран район, а Балканите имат история на взаимодействия.

“Бих се въздържала да говоря за български храни. Отново идва въпросът колко са български продуктите, но също много интересно е, че в кухнята на България се търсят връзките с нашите съседи. Салатата "Снежанка" например ни свързва със салатата "Дзадзики" на нашите съседи гърците", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase