В нощта на 23 юли се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицаи. Снимка: Булфото, архив
fallback

Имаше няколко полицаи, които бяха неадекватни в нощта на блокадата на парламента на 23 юли, когато служителите на МВР се опитаха да изведат депутати от БСП и министрите на социалната политика Хасан Адемов и на финансите Петър Чобанов и това доведе до сблъсъци с протестиращите, като имаше ранени. Това призна пред БНТ комисар Росен Йорданов, зам.-директор на Института по психология към МВР.

"Мога да кажа смело, имаше полицаи, които определено бяха неадекватни. Имам предвид, хора прегорени - хора, които излъчваха прекомерно напрежение", добави той и уточни, че става дума за отделни случаи.

Oще по темата
Според него това се дължи на натрупаната умора и на факта, че подобни натоварвания, като продължителните дежурства и липса на възможност за смени, често се получава кумулативен стрес.

"За съжаление, видимо имаше отделни хора, които се държаха агресивно. Няма смисъл да отричаме очевидното, имаше отделни полицаи, които се държаха агресивно", призна комисар Йорданов.

„Има служители, които два месеца въобще не са се прибирали по домовете си. Имаше полицаи, при които жените им идваха на протестите, за да видят дали наистина са на протест, защото не вярваха, че може да има толкова продължителни дежурства. Представете си как това се е отразило на семействата им и на самите хора", коментира още той.

Според него антиправителствените протести, които продължават вече 77-ми ден, не се отразиха еднозначно на служителите на МВР.

Охранителна полиция е свръхнатоварена, но от друга страна се получи един нов, безценен опит, смята психологът.

„Вярно е, че безкрайните дежурства усложниха изключително много възможностите за смени и време за чисто физическа почивка, но някои от въведените новости като „Антиконфликт полиция“ създадоха друг модел на отношение към протестиращи“, каза Йорданов.

Той го определи като "небарикаден начин на отношение към протестиращи".

По негови наблюдения за първи път се случва полицаят да бъде търсен във функцията му на помощник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

константин

преди 10 години

ей изморени били, изнервени били... ми аз като съм всеки ден на работа да ида да пребия някой полицай, щото съм изморен?тея дето работят по 24 часа после 3 дена не ги търси, ся им се видя много...пълни глупости - ченгетата са скапани марионетки, за съжаление и те чакат заплата и хранят семейства -иначе отдавна да са се включили в протеста..А *** няма да се свършат - от редовия гражданин до редовия полицай, видно, и до редовия депутат - *** има и ще има - дано не вземат връх!

27

Анонимен

преди 10 години

като цяло полицаите са агресивни, други почти няма

26

данъкоплатец

преди 10 години

кратка справка за намесите на полицията в кварталите и населените места със "силно маргализирани групи с нисък социален статус" показва, че г-дата полицай ги бият и еб*т на всяко ходене... но естествено пред жените на протеста са големи мъжкари... и всичко това идва от политиците

fallback