Снимка: БТА

Тридесет депутати, трима министри, както и журналисти стоят тази вечер вече повече от пет часа в сградата на парламента в София, блокирани от около две хиляди антиправителствени демонстранти, предаде Франс прес.

Френската агенция отбелязва, че блокадата е заварила в сградата членовете на три парламентарни комисии, обсъждали промените в бюджета и министрите на икономиката Драгомир Стойнев, на финансите, Петър Чобанов и на труда и социалната политика Хасан Адемов. В сградата са общо 109 човека, вкл. парламентарни служители.

В кореспонденцията се описва неуспешния опит на органите на реда да пробият човешката блока, за да проправят път на автобус.

Ройтерс също информира за събитията в центъра на българската столица и стълкновенията между полицаи и протестиращи, които на няколко пъти попречиха на извеждането на депутати от парламентарната сграда. Агенцията цитира възгласите "Оставка!" и "Мафия!", скандирани от събралите се хора, и посочва, че
автобусът, направил опити да пробие блокадата, е бил замерян с  пластмасови бутилки и други предмети.

Ройтерс припомня, че пребивавалата днес в София Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието, е изразила симпатиите си към антиправителствените демонстранти и е приканила българските власти към реформа в съдебната система.

Информационните агенции ДПА и ИТАР-ТАСС информираха тази вечер за стълкновенията между полицията и антиправитлствени демонстранти, заобиколили сградата на Народното събрание в София.

Агенциите описват опита на силите за сигурност да пробият човешката блокада, за да бъдат извозени с автобус няколко министри и депутати, който опит бе осуетен от насядали демонстранти.

Според руската ИТАР-ТАСС има арестувани протестиращи, а германската ДПА цитира очевидци, видели ранени хора, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase