Протестът във вторник вечерта ескалира. Снимка: Булфото

Не са давани указания за употреба на насилие спрямо протестиращите, които блокираха сградата на Народното събрание във вторник срещу сряда. Това заяви шефът на СДВР Ивайло Спиридонов. Той участваше в днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет по сигурността. Той беше свикан по настояване на БСП след блокадата на парламента и последвалото къртене на плочки и павета.

Днес директорът на СДВР беше категоричен, че заповед за използване на насилие не е давана. Спиридонов заяви, че полицаите, които са превишили правата си, ще понесат отговорност.

Той подчерта обаче, че в нощта на блокада на парламента е имало служители от други областни дирекции на МВР, както и служители на жандармерията.

На органите на реда онази вечер са били дадени две указания по думите на Спиридонов. Едното е било чрез избутване на протестиращите да бъде осигурен периметър за преминаване на автобуса с народни представители. Второто е било за осигуряване на периметър около 03.30 часа за изкарване на народните представители от сградата на парламента.

Припомняме, че първият опит за извеждане на намиращите се в сградата на НС депутати, министри, синдикалисти и журналисти завърши неуспешно. Въпросният бял рейс, според протестиращите, е довел до ескалация на напрежението.

Спиридонов обясни още, че при ескалация на напрежението решения за действия се взимат от щаб към МВР, а СДВР и други органи само събират информация.

Решението за автобуса е взето от оперативен щаб към МВР, който е разполагал с информация и от самия периметър на Народното събрание. „Оперативният щаб към Министерство на вътрешните работи се ръководи от министъра на вътрешните работи. Оперативният щаб към СДВР се ръководи от мен”, обясни Спиридонов, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че решението да се изведат депутатите към 22.00 часа е било правилно.

По думите му СДВР разполага с много факти от 40-тия ден на протестите, които говорят за организираност. „Всички видяхме колоездачи, които щъкаха до Министерски съвет и призоваваха хората да отиват бързо при Народното събрание”, подчерта Ивайло Спиридонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase