Михаил Миков. Снимка: БТА, архив
fallback

Председателят на Народното събрание Михаил Миков свиква извънредно заседание на парламента на 16 август, петък, от 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

В дневния ред е ново обсъждане на актуализацията на бюджета за 2013 г., приета от Народното събрание на 1 август 2013 г. и върната за ново обсъждане от президента Росен Плевнелиев.

Миналия петък 77 народни представители от ГЕРБ поискаха спешно свикване на заседание на парламента и настояваха това да стане още през тази седмица.

До вчера обаче Миков не беше решил за кога да свика депутатите, защото те са във ваканция и според него беше нужно да се определи разумно време, за да могат групите да се съберат.

Oще по темата

Народните представители приеха актуализацията на бюджета на 1 август и след това излязоха във ваканция до 4 септември.

Президентът Росен Плевнелиев обаче наложи частично вето върху актуализацията на държавния бюджет миналата седмица, което означава, че почивката на депутати трябва да бъде прекъсната, за да обсъдят отново промените в макрорамката.

Държавният глава се мотивира с липсата на яснота за какво ще бъдат похарчени допълнителните средства от планираното увеличаване на дефицита и взимането на нов дълг до 1 млрд. лева, както и с отсъствието на политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентоспособността и растежа на икономиката.

Върнати са текстовете, свързани със занижаване на очакваните приходи (правителството очаква намаление на данъчните приходи с 550 млн. лв.), взимането на дълг (до 1 млрд. лв.) и увеличаването на средствата за непредвидени и неотложни разходи (с 286 млн. лв.), които могат да бъдат похарчени без санкция на парламента.
Ветото на президента бе очаквано и предварително определено от БСП и ДПС като политическа атака, целяща да саботира правителството и да ощети най-нуждаещите се социални групи.

Двете партии отново ще гласуват "за" актуализацията, но от ГЕРБ са "против". Вчера лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че народните представители от неговата партия ще гласуват по съвест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

БГ

преди 10 години

Чувал съм за плана Маршал - благодарение на него Европа се издига след ВСВ. Тук някакви *** като Олигарски и новообрязаният *** гьотферен сидер ага ни облъчват с някакви техни фикции уж план!?! Боже!Тези национални предатели страхотно лъжат, но най-добрият план е да има ОСТАВКА!Пеевски шеф на ДАНС! Петното шеф на МВР! Бат' Сали министър на икономиката и енергртиката! Според мен трябва още от СИК и ВИС да се назначат за областни!Помня Лукановата зима и Виденовата такава!ОСТАВКА!

64

Анонимен

преди 10 години

Волен продължава с шантажа - щели да гласуват по съвест. Като нищо съвестта на няколко човека от парламентарната им група ще проговори на чужд език. Атака е най-изявения апологет на разпада на България, а също така демонстрира, че няма думата и никаква реална власт в парламента. Държат златната карта за съществуването му, а не могат да я разиграят и постоянно им набиват канчето под строй да гласуват. Казват ти "скачай", а ти питаш "колко високо?". Умопомрачителни кокошкари и *** в парламента.

63

Мишо мастиката

преди 10 години

Ако изтрезнея,в петък ще има събрание!!!

fallback