Волен Сидеров направи дарение на църквата "Св. Николай Чудотворец" в Ямболв. Снимка: БТА

Народните представители от "Атака" имат пълна свобода да гласуват според своята съвест при повторното гласуване на актуализацията на държавния бюджет след наложеното президентско вето. Това заяви в Ямбол лидерът на партията Волен Сидеров.

Обикновено в нашата парламентарна група обсъждаме демократично проблемите с участието на всички народни представители, а младите колеги са поощрявани да изразяват публично своята позиция и мнението си по актуални политически проблеми, допълни той.

Още по темата
Все още не е ясно кога депутатите ще се съберат, за да гласуват отново актуализацията на бюджета.

По-рано днес председателят на парламента Михаил Миков обясни, че  не е решил за кога да насрочи извънредното заседание на Народното събрание и така да прекъсне ваканцията на депутатите. 

Той посочи, че все още изчаква отговор от парламентарните групи на запитването му кога е най-удобно да се свика извънредното заседание, поискано миналия петък от 77 народни представители от ГЕРБ заради наложеното президентско вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г.

Трябва да се определи разумно време, за да могат групите да се съберат, уточни той.

Народните представители приеха актуализацията на бюджета на 2 август и след това излязоха във ваканция до 4 септември.

Президентът Росен Плевнелиев обаче наложи частично вето върху актуализацията на държавния бюджет за 2013 г.  миналата седмица, което означава, че почивката на депутати трябва да бъде прекъсната, за да обсъдят отново промените в макрорамката.

Държавният глава се мотивира с липсата на яснота за какво ще бъдат похарчени допълнителните средства от планираното увеличаване на дефицита и взимането на нов дълг до 1 млрд. лева, както и с отсъствието политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентоспособността и растежа на икономиката.

Върнати са текстовете, свързани със занижаване на очакваните приходи (правителството очаква намаление на данъчните приходи с 550 млн. лв.), взимането на дълг (от 1 млрд. лв.) и увеличаването на средствата за непредвидени и неотложни разходи (с 286 млн. лв.), които могат да бъдат похарчени без санкция на парламента.

Ветото му бе очаквано и предварително определено от БСП и ДПС като политическа атака, целяща да саботира правителството и да ощети най-нуждаещите се социални групи.

Сидеров коментира още, че националистите са силно  обезпокоени от неофициалното посещение на вицепремиера на Турция в България, без да се знае по чия покана е дошъл в страната.

Искаме да се провери също дали не е държавна измяна срещата на президента с него и с подсъдими имами, каза в отговор на журналистически въпрос лидерът на "Атака" и допълни, че партията е готова да започне процедура по отзоваването на президента Плевнелиев, предаде БТА.

Сидеров направи парично дарение за реставрация на църквата "Св. Николай Чудотворец" в Ямбол, в която, по думите му, през 1975 г. е приел светото кръщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase