Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Необходимо е обучение на служителите за прилагане на Закона за обществените поръчки, защото често пъти грешките, които откриваме, са заради непознаването му или неправилното тълкуване на разпоредбите, заяви в ефира на Bulgaria On Air Цветелина Попова, директор на дирекция „Обществени поръчки и концесии” в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на възложителя, при подадена жалба в КЗК, е отмяна на решението му, защото би могла да доведе до изцяло ново провеждане на поръчката. От 2010 г. КЗК може да налага и имуществени глоби, като общият размер за миналата година е 130 хиляди лева и почти всички са събрани досега“, коментира Попова.

Според нея подобряването на конкурентната среда зависи и от участниците. Те не трябва да допускат изготвянето на нереалистични предложения, защото това води до нарушаване на нормалната конкуренция. „Има предложения, които впоследствие се оказва, че са нереални, включително гаранционни срокове или предлагането на твърде ниски цени“, коментира Попова.

„Едни от най-големите гаранционни срокове се предлагат в строителството и са стигали до 500 г. или 1200 г.“, каза още тя. В тази сфера са най-често обжалваните поръчки и най-големите като стойност.

„Електронното провеждане на обществени поръчки ще допринесе за прозрачността им. Въвеждането на т. нар. типови документации ще улесни възложителя. Те са способ за избягване на ограничителните и дискриминационни условия за някои фирми“, смята Попова.

Според нея не е необходимо създаването на нов Закон за обществените поръчки, а да се помисли за промени, чрез които настоящият би действал по-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

vesko02

преди 10 години

Има фирми ,които друго освен държавни поръчки не правят.

12

M

преди 10 години

Как може една малка фирма която е участвала в търг за 1600лв да обжалва видимо нарушена процедура, като такстата която трябва да плати е мисля че най-ниската беше 600 или 800лв.Това са пълни глупости, да се направи като процент от стойността на поръчката.Ами няма да се обжалват доста нагласени за някой процедури.

11

Стоп

преди 10 години

ИЗНЕНАДАААА!Само толкова ли можахте?В закона има толкова много предвидени санкции, и то от 2 и 5 хиляди нагоре, че......И на кого са наложени санкции?- на тези, които се мъчат да приложат закона, или на тези, които изобщо не го прилагат, независимо, че са в списъка.И кой следи и контролира?

fallback