Снимка БГНЕС

"Както обещах, днес публикувахме информация за одитираните обществени поръчки. Ще направим каквото е необходимо, за да спрем незаконосъобразните поръчки". Това написа кметът на София Васил Терзиев снощи в профила си във Facеbook по повод темата с възлагането на обществени поръчки.

Според Терзиев Столична община е един от най-големите възложители на обществени поръчки в България, като това как се правят нещата в София има пряко значение не само за столицата, но и за икономиката на страната.

Кметът пише, че информацията за всички поръчки е публична и всеки един експерт, консултант, одитор или адвокат е "добре дошъл да направи този анализ, който направихме ние".

"Нека да започнем да говорим по същество. Немощните опити да се дискредитират компании и техните екипи, защото са имали куража да се заемат с такъв одит, няма да променят фактите. Факт е, че за разлика от този одит, един друг за Витоша, направен по поръчка на предишното управление, не видя бял свят, докато ние не го оповестихме", добави той.

Терзиев призовава консултантските компании с опит в обществените поръчки, адвокатски кантори, одитори да дадат становище и да се подпишат под него, че тези поръчки са законосъобразни.

"А на г-жа Фандъкова да повторя: ние твърдим, че тези поръчки са незаконосъобразни с множество нарушения на Закона за обществените поръчки при изготвянето им. Дали са незаконни може да реши само съдът.

Отговорността днес е моя и на моя екип - да ги поправим или да ги спрем. Защото е крайно време политици и управленци да защитаваме думите си с реални действия. В противен случай резултатът за софиянци и за българите е нула", смята кметът.

Той твърди, че не е вярна, че няколко месеца преди местните избори г-жа Фандъкова е забранила да се сключват договори по големи обществени поръчки.

"Нека всички да се научат да уважават истината. Стига манипулации и общи приказки", казва той и допълва: "Фактите са, че 9 дни преди първия тур на изборите за нов кмет на София миналата година е подписан 4-годишен договор за текущи ремонти за 36 900 000 лв. На 27 октомври, или петъка преди първия тур на изборите за кмет на София, е подписан друг 4-годишен договор за 34 749 999.99 лв. От края на юли 2023 до петъка преди изборите за кмет на София са подписани нови 4-годишни договори за текущ ремонт на обща стойност над 240 000 000 лв. Това са фактите и те нямат нужда от анализ".

"На критиците от ГЕРБ, които ме обвиниха, че съм влязъл в предизборната кампания, искам да припомня, че човекът, който най-настоятелно искаше резултатите от този одит още от 3 май, когато той не беше завършен, но още тогава явно е бил притеснителен, е г-н Георги Георгиев. Ето го, получен от мен доклад на 3.06, представени резултатите от него на 4.06. И публикуван днес, на 5.06. Одитът беше възложен през февруари. Сега е готов, сега го оповестяваме. Дали някой си е мислил, че през юни отново ще сме на избори?

И отново да попитам: какъв е коментарът ви по същество? Кой ще даде детайлна обосновка дали тези поръчки са законосъобразни и ще се подпише под това си становище?", завършва кметът Васил Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase