Цецка Цачева внесе предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. Снимка: БТА
fallback

Може би е дошло време прокуратурата да се самосезира за действията на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутати от партията му. Това коментира депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева, която беше председател на предишното  Народно събрание.

"Това, което председателят на Комисията по парламентарна етика и борба с корупцията г-н Сидеров извършва не само в сградата на парламента, но и извън нея, е възмутително от гледна точка на ГЕРБ", заяви Цачева.

"Проявявам неразбиране към отношението на ръководството на Народното събрание, персонално към Михаил Миков, който е безсилен да упражни какъвто и да било контрол за адекватно поведение от страна на един народен представител. В този смисъл, след като ръководството на парламента няма как да се справи с него, вместо г-н Миков да се занимава с медиите в обръщение, каквото той няма право да извършва нито по Конституция, нито съгласно правилника на Народното събрание, може би е дошло време прокуратурата, която в последно време е толкова активна, да се самосезира за действията на г-н Сидеров и определени народни представители от парламентарната група на "Атака", посочи депутатът.

Oще по темата

Днес тя заедно с депутатите Красимир Ципов и Данаил Кирилов внесе в деловодството на парламента предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

"За нас предсрочните избори са почти сигурни, затова правилата трябва да бъдат изработени в максимално кратки срокове", коментира Цачева.

Предложението  на ГЕРБ е да има смесена избирателна система – мажоритарни едномандатни райони и народни представители, избрани от многомандатни избирателни райони в преференциални листи.

"Предлагаме бариерата за преференцията да бъде 5%. Друго предложение е свързано с облекчени условия за участие в изборите на независимите народни представители – подписи не повече от 1% от имащите право на глас в съответния избирателен район, но не по-малко от 1000 гласа и символична такса от 100 лв.", обясни Цачева.

"Предвиждаме 31 мажоритарни едномандатни райони, колкото най-бързо, без особено прекрояване на избирателните райони могат да бъдат определени. Останалите 209 народни представители да се избират по пропорционалната листа. Приехме и в пропорционалната листа да има мажоритарен елемент.

Считаме, че на този етап искането за прерайониране за определяне на районите, които трябва да бъдат с равен брой избиратели, е сложно с оглед административно-териториалното деление на страната", посочи тя.

Друго предложение на ГЕРБ е бариерата за влизане в парламента да падне от 4% на 3%.

Красимир Ципов обясни, че така ще се даде възможност за много по-широка представителност на българските граждани в Народното събрание.

Законопроектът предвижда правила за актуализация на избирателните списъци, така че те да бъдат максимално близки до действителното състояние и движението на гражданите по постоянен и настоящ адрес, така че да няма спекулации за избирателни списъци с "мъртви души".

"Предвиждаме редица правила по отношение на ЦИК, най-вече засилване на контролните функции по изработване на изборните книжа, в частност и бюлетините. Предлагаме за национални избори отпечатването на бюлетините да се случва в печатницата на БНБ", каза Цачева, цитирана от "Фокус".

Според нея внесените предложения дават възможност за по-тясна връзка между избирателите и народните представители, както и за по-широко представителство на българските граждани, за да има съответната избрана институция легитимност.

Цачева смята, че след като от ГЕРБ предвиждат за пропорционалните листи бюлетини с преференциален вот няма как да става чрез машинното гласуване.

"Предвиждаме електронно гласуване след 2014 г., защото е необходимо технологично време, за да се създаде подобна организация. Там би могъл да бъде зачетен преференциалния вот", уточни тя.

"Коалиция за България, ДПС и „Атака” предлагат да се въведе машинно гласуване само и само да се тупка топката. Осигуряването на тези машини ще отнеме минимум половин година, може би и много повече. Изработването на софтуера също е важен въпрос", коментира Красимир Ципов.

Предлагаме методиката, по която ще се отчитат резултатите от изборите да влезе в самия Изборен кодекс като приложение, което е неразделна част от изборните правила, посочи депутатът.

От ГЕРБ предвиждат всички участници в предизборната кампания да имат възможност за безплатно участие в различни медийни формати.

Това може да се случи чрез нарочно споразумение между представителите на медиите и отделните субекти, твърдят те. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

IVO

преди 10 години

О4ХАКВАМ СКОРО БОЛЕН ДА ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА С ТАНК !!!!

61

Adiito0

преди 10 години

На всички им е крива партия Атака, още повече сега, когато Сидеров оглавява комисията по антикорупция. От няколко дена е на тази позиция и вече се виждат неговите действия: заговори за офшорките на Плевнелиев, започна да се бори срещу продажните медии. Но въпреки, че платени провокатори всеки ден сеят хаос, никой не обръща достатъчно внимание, медиите манипулират за това, но само Сидеров обръща внимание натам.

60

Мери

преди 10 години

Снощи гледах в предаването на В.Енчев как В.Сидеров громеше МВР . Понеже той беше без дежурното кожено яке, стори ми се,че от дясната страна отпред на колана му имаше пистолет. Ако това е така, то министърът на вътрешните работи и гл.прокурор трябва веднага да подадат оставки и да се махат като хора със заешки сърца, примирили се с лудия Болен.

fallback