Снимка: trinmo.org, Facebook

След сигнал на граждани в социалната мрежа за опасен надлез, екипи на Столична община веднага се заемат с проверка на място. Така временно за движение се затваря надлеза на бул. „България“ от Софийския околовръстен път към кв. „Бояна“ заради проблем с безопасността. От общината са на мнение, че трябва да се извърши незабавен ремонт по носещата конструкция.

„Това, което виждаме в случая, са деформирани армировъчни пръти, а от другата страна дори се вижда скъсано стреме. Според мен това не се дължи непременно на атмосферни въздействия, тъй като няма развита сериозна корозия тук, може да има повърхностна, но не и дълбока корозия“, казва инж. Георги Кордов, експерт по строителни конструкции.

Пред bTV Кордов е на мнение, че до тук се е стигнало след неточности при изпълненнието на проекта. Той допълни, че има потенциална опасност за срутване.

„В рамките на изминалия ден получихме сигнал, който веднага проверихме. Така се оказа, че наистина има повреди по колоните на съоръжението. Установихме  видимо добро състояние на бетона и на армировката за такъв тип повреда“, каза инж. Емилиян Георгиев от СО.

След проверката на място ще се направи и експертиза. От общината уточниха, че последната проверка на моста е направена на 26 януари тази година. Тогава обаче не са констатирани такъв тип повреди.

„Съоръжението е изградено през 70-те години на миналия век. 2018 г. е изпълнен ремонт на горното строене – но това не включва колоните, а само пренастилане на пътното платно, саниране на тротоарните блокове, подмяна на уличното осветление“, казва още той.

Мостът ще остане затворен докато не приключи експертната оценка, но от Столична община не се ангажират с срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase