Цецка Цачева внесе предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. Снимка: БТА

Може би е дошло време прокуратурата да се самосезира за действията на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутати от партията му. Това коментира депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева, която беше председател на предишното  Народно събрание.

"Това, което председателят на Комисията по парламентарна етика и борба с корупцията г-н Сидеров извършва не само в сградата на парламента, но и извън нея, е възмутително от гледна точка на ГЕРБ", заяви Цачева.

"Проявявам неразбиране към отношението на ръководството на Народното събрание, персонално към Михаил Миков, който е безсилен да упражни какъвто и да било контрол за адекватно поведение от страна на един народен представител. В този смисъл, след като ръководството на парламента няма как да се справи с него, вместо г-н Миков да се занимава с медиите в обръщение, каквото той няма право да извършва нито по Конституция, нито съгласно правилника на Народното събрание, може би е дошло време прокуратурата, която в последно време е толкова активна, да се самосезира за действията на г-н Сидеров и определени народни представители от парламентарната група на "Атака", посочи депутатът.

Още по темата

Днес тя заедно с депутатите Красимир Ципов и Данаил Кирилов внесе в деловодството на парламента предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

"За нас предсрочните избори са почти сигурни, затова правилата трябва да бъдат изработени в максимално кратки срокове", коментира Цачева.

Предложението  на ГЕРБ е да има смесена избирателна система – мажоритарни едномандатни райони и народни представители, избрани от многомандатни избирателни райони в преференциални листи.

"Предлагаме бариерата за преференцията да бъде 5%. Друго предложение е свързано с облекчени условия за участие в изборите на независимите народни представители – подписи не повече от 1% от имащите право на глас в съответния избирателен район, но не по-малко от 1000 гласа и символична такса от 100 лв.", обясни Цачева.

"Предвиждаме 31 мажоритарни едномандатни райони, колкото най-бързо, без особено прекрояване на избирателните райони могат да бъдат определени. Останалите 209 народни представители да се избират по пропорционалната листа. Приехме и в пропорционалната листа да има мажоритарен елемент.

Считаме, че на този етап искането за прерайониране за определяне на районите, които трябва да бъдат с равен брой избиратели, е сложно с оглед административно-териториалното деление на страната", посочи тя.

Друго предложение на ГЕРБ е бариерата за влизане в парламента да падне от 4% на 3%.

Красимир Ципов обясни, че така ще се даде възможност за много по-широка представителност на българските граждани в Народното събрание.

Законопроектът предвижда правила за актуализация на избирателните списъци, така че те да бъдат максимално близки до действителното състояние и движението на гражданите по постоянен и настоящ адрес, така че да няма спекулации за избирателни списъци с "мъртви души".

"Предвиждаме редица правила по отношение на ЦИК, най-вече засилване на контролните функции по изработване на изборните книжа, в частност и бюлетините. Предлагаме за национални избори отпечатването на бюлетините да се случва в печатницата на БНБ", каза Цачева, цитирана от "Фокус".

Според нея внесените предложения дават възможност за по-тясна връзка между избирателите и народните представители, както и за по-широко представителство на българските граждани, за да има съответната избрана институция легитимност.

Цачева смята, че след като от ГЕРБ предвиждат за пропорционалните листи бюлетини с преференциален вот няма как да става чрез машинното гласуване.

"Предвиждаме електронно гласуване след 2014 г., защото е необходимо технологично време, за да се създаде подобна организация. Там би могъл да бъде зачетен преференциалния вот", уточни тя.

"Коалиция за България, ДПС и „Атака” предлагат да се въведе машинно гласуване само и само да се тупка топката. Осигуряването на тези машини ще отнеме минимум половин година, може би и много повече. Изработването на софтуера също е важен въпрос", коментира Красимир Ципов.

Предлагаме методиката, по която ще се отчитат резултатите от изборите да влезе в самия Изборен кодекс като приложение, което е неразделна част от изборните правила, посочи депутатът.

От ГЕРБ предвиждат всички участници в предизборната кампания да имат възможност за безплатно участие в различни медийни формати.

Това може да се случи чрез нарочно споразумение между представителите на медиите и отделните субекти, твърдят те. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase