Снимка: Bulgaria ON AIR

Недоволството от промените в пътната организация в центъра на София взимат своя връх. От Националния таксиметров синдикат се обявиха против закриването на стоянки в София.

"Имахме среща със зам.-кмета по транспорта, на нея представихме проблема с липсващите таксиметрови стоянки. Поводът беше новата организация около НДК и премахването на стоянките около района там. Но тази среща ние визирахме тоталната липса на стоянки в зона "Център" и зона "Първа" - това е широкият център. На нас ни няма 21 стоянки", каза Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат в студиото на "България сутрин".

Цветков сподели, че са снимали всяка една стоянка и описът е предаден. Той допълни, че е имало среща между двете страна, на която им е било обещано да започнат да се занимават с техния прблем. От Националния таксиметров синдикат споделят, че търпят санкции всекиден, но не могат да се сърдят на контролния орган, защото тези стоянки, за които говорим, не са маркирани като такива.

“Чашата преля, когато изчезнаха стоянките именно в района на НДК и не бяха възстановени. При нас няма и никаква съдействие от Центъра за градска мобилност относно репатрирането на автомобили, паркирали върху таксиметрови стоянки", допълни Цветков за Bulgaria ON AIR.

По думите му от ЦГМ отказали, защото нямали свободни автомобили за репатриране. "Понякога идва полицията, която съставя фиш за неправилно паркиране, този фиш е в размер на 20 лв. Сами разбирате, че за човек, който иска да си паркира колата в центъра, е изгодно да си я паркира върху таксиметрова стоянка и да си плати 20 лв., вместо цял ден да е на платен паркинг, който е по-скъп. Това са нашите работни места, за които ние плащаме авансов данък. До момента сме платили над 26 млн. лв. към края на 2023 година", поясни той.

В моментата таксиметровите коли спират, където намерят свободно място. Цветков сподели, че в лицето на ЦГМ и общината не вижда никакво усилие за справяне с проблема.

“Протестът ни, който се проведе вчера, беше заявен още в четвъртък миналата седмица. В петък се оказа, че кметът забранява паркирането на протестиращите автомобили в зоната на двете северни дъги. Това ни принуди да променим формата на протеста, събрахме се пред стадиона и автошествието беше с постоянно движение", коментира гостът.

Таксиметровите шофьори казват, че протестите им ще продължават. "Вчера внесохме в деловодството на Столичната община уведомително писмо, че ако до петък не започне този диалог, ние от понеделник преминаваме към безсрочни протести. Васил Терзиев покани на среща удобни организации, които бяха заявили, че не подкрепят протеста. Оттук нататък ще атакуваме по предвидения съдебен ред абсолютно всеки един опит на Терзиев да осуети законните протестни действия", категоричен бе той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase