Да отпадне ДДС върху детски стоки, искат търговци. Снимка: Булфото, архив

Търговците на детски стоки у нас поискаха да бъде отменен ДДС върху продуктите за деца, съобщи БНР. От бранша смятат, че отмяната ще увеличи със 17% месечно средствата за отглеждането на дете на всяко семейство, което би подобрило и демографската картина в страната.

Според данни на националната статистика само след две години, дори и при благоприятна социално-икономическа среда, децата от нула до четиригодишна възраст у нас ще са със 7 500 по-малко, а след още 12 години, ако условията останат същите, българчетата в същата възрастова група ще намалеят със 70 хиляди.

От Асоциацията на търговците на стоки за детето смятат, че могат да променят поне отчасти тази статистика, ако детските продукти бъдат освободени от ДДС. В подкрепа на инициативата и като част от опитите за подобряване на демографската картина, от първи юни ще стартира национална подписка, посочи председателят на асоциацията Петя Милина.

Анкета на асоциацията показва, че все повече родители у нас правят компромис с качеството и цената на детските продукти. Расте драстично и процентът на купуваните стоки втора употреба.

В ЕС средната ставка на ДДС върху детските стоки е 15%, а в някои държави като Великобритания тя пада до 9 на сто.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase