Снимка: БТА

Пореден протест с искане за разширяване на скизоната и изграждане на втора кабинкова линия блокира за 15-тина минути входа на Банско. Жители и гости на града излязоха да кажат "Пирин не е на зелените" и "100 % еколъжи".

Нашите послания са към правителството и към псевдоеколозите, които демонстират сега в столицата, заявиха организаторите. Днес в столицата и други градове на страна се очакват да се проведат нови протести срещу застрояването на Черноморието.

Бансаклии на няколко пъти отправяха провокативни послания към протестиращите в София, които с блокадите на Орлов мост спряха поправките в закона за горите, които предвиждаха по-лесно изграждане на скисъоръжения.

Според хората от курортния град за развитието на ски зона "Банско" не съществуват никакви законодателни или екологични проблеми.

Още по темата

"Ние сме благодарни на правителството, че се вслушаха в аргументите на населението в Пиринския край. Посрещнахме с голямо одобрение новината от Министерския съвет, с което се задвижва процедурата по развитие на нашата скизона. Но за пореден път сме свидетели как лица, които приватизират единствено за себе си "зелената" тема, се опитват да натрапят на правителството и обществото екологичния рекет", каза председателят на инициативния комитет в Банско Малин Бистрин.

Според изказалите се на митинга в Банско много от хората, които "се наричат еколози и патриоти, всъщност винаги са били против развитието на България" и това е защото са превърнали "призванието на еколога в свой занаят, в касичка за препитание", пише БТА.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов заяви, че подкрепя изграждането на втора кабинкова линия и мнението му се разминава с това на еколозите.

Привържениците на идеята за доизграждане на скизоната в Банско нарекоха лъжа твърденията на "зелените", че са изсечени горите, че ще се бетонира Пирин, че нямало нужда от втора кабина и нови писти. Затова те ги поканиха да дойдат тук и да се убедят, че това не е така.

Според организаторите на протеста в Банско българските "зелени" са "против всеки проект, всяка инвестиция за доброто на държавата и нехаят за нуждите на населението, за очакванията на туризма, икономиката и хилядите гости на страната"

От инициативния комитет се обърнаха към правителството и към ресорните министри да не се поддават на "зелен" рекет.

"Ние няма да отстъпим - ако е необходимо ще сме тук всеки ден, за да ви даваме рамо, заявиха те."Ако това е единственият начин да защитим народната воля, готови сме да пренесем протестите и на жълтите павета!"

Банско ще остане зимната столица на Балканите и гордост за цяла България само ако се развие адекватно и така продължава да дава препитание и бъдеще на стотици хиляди жители на няколко общини в района, заяви кметът на Банско Георги Икономов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase