Снимка: Булфото

Кметът на Община Банско Георги Икономов е внесъл в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) конкретни предложения за промяна на плана на управление на националния парк „Пирин”,  съобщиха от инициативния комитет за изграждане на втори кабинков лифт и разширение на ски зоната в курортното градче.

Утре представители на инициативния комитет ще се срещнат и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, за да го запознаят с документа, който са внесли в екоминистерството, предаде агенция "Фокус".

По-рано днес министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че всички предложения за ски зоната над Банско, които бъдат внесени в министерството, подлежат на съответната оценка, за да се прецени дали отговарят на екозаконодателството.

Днес отново се проведе протест на жителите на градчето, които затвориха пътя Разлог-Банско за около час. Протестите ще продължат до крайно решаване на въпроса със ски пистите.

На 28 декември граждани и гости на Банско започнаха серия от протести с искане за втори кабинков лифт, въпреки че ЮНЕСКО, под чиято защита е националният парк „Пирин“, обяви в доста критичен доклад, че не подкрепя строителството на нови съоръжения и разширяването на ски зоната в района.

През декември кметът на града Георги Икономов внесе и подписка в Министерския съвет с над 8 хил. подписа с настояването да се предприемат законови промени, за да стане възможно доизграждането на ски зоната. Плановете са, освен за втория кабинков лифт, пистите да бъдат разширени с около 30 км.

Гражданите на Банско получиха подкрепата на вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на парламента Цецка Цачева. Появата им на протеста на банскалии в края на годината предизвика сериозна обществена реакция и серия от критики.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията.

Природозащитници обаче спряха скандалната поправка, още повече, че заради незаконното разширяване на ски зоната над Банско срещу България тече европейска наказателна процедура.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase