Снимка: БТА
fallback

МС реши петък, 9 ноември, да бъде обявен ден на национален траур. Тогава ще е опелото и погребението на патриарх Максим.

Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години.

На 9 ноември в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим.

По волята на патриарх Максим погребението му ще бъде в Троянския манастир и ще започне в 15.30 часа на 9 ноември.

Той не е посочил в завещанието си, което беше отворено вчера на извънредно заседание на Светия синод, къде иска да бъде погребан, но е изразил волята си приживе.

Oще по темата
От документа става ясно още, че патриарх Максим е завещал цялото си имущество на Синода и на Църквата. 

Покойният български патриарх Максим е единственият сред висшите ни архиереи, който не притежаваше лична банкова сметка, нямаше спестявания, лични ценности, имоти под формата на апартаменти, вили, земи или гори, съобщава „Монитор“.

Единствените предмети, които е купувал и са негова собственост, са книгите, часовник „Луч” и стара пишеща машина марка „Континентал”. На нея той работеше от 1968 година, когато я е купил на старо от свой познат адвокат. Светейшият се возеше в 21-годишен мерцедес.

Подаръците, които патриарх Максим е получавал по различни поводи, и часовникът му ще бъдат събрани в специална експозиция и предоставени на Църковно-историческия музей.

Сред сбирката има ценни копия на чудотворни икони, като например на Казанската Божия майка, която е подарък от руския патриарх Кирил за 98-ия рожден ден на Максим миналата седмица.

Дневникът на предшественика му - покойния патриарх Кирил, който дядо Максим е съхранявал в кабинета си в продължение на години, пък ще отиде в Църковно-историческия архив при Българската патриаршия, съобщи за „Монитор” неговият директор проф. Христо Темелски.

Единствената наследница на Максим по смисъла на законодателството в България е племенницата му Максимка. Тя е кръстена на него и е дъщеря на сестра му. Д-р Максимка Константинова-Лозанова е кардиолог в Първа градска болница и като единствената му пряка роднина само тя беше допускана при Светейшия в последните дни от живота му в Правителствената болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 11 години

До ПосветенЩо не вземеш да пишеш политически трилъри? Много добре ти работи фантазията.

65

kaka Vania

преди 11 години

До КвооооооНещастник! Нямаш ли страх от Бога???

64

Анонимен

преди 11 години

Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години.Аха, да, ама не ! Беше си починал преди това, но не казваха - и защо ? Тъпотии, после *** и вярвай на църква и на болница !

fallback