Архивна снимка от интронизацията на патриарх Максим пт 4 юли 1971 г. Снимка: БТА

Патриарх Максим ще бъде погребан в петък в Троянския манастир. Това съобщи директорът на Дирекцията по вероизповеданията на Министерския съвет Емил Велинов, който участва в извънредното заседание на Светия синод.

В четвъртък в храм „Света Неделя” в столицата ще бъде отслужена панихида, на която ще бъде докарано тялото на патриарха.

В петък ще се отслужи официалната литургия в храм-паметник „Свети Александър Невски” от 9.00 часа. От 10.30 часа ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим.

Непосредствено след опелото в храм-паметник „Св. Александър Невски” тялото на патриарх Максим ще бъде пренесено в Троянския манастир, където ще се извърши погребението, каза Емил Велинов.

Още по темата
Евентуално ден на национален траур може да бъде обявен в петък, но това ще стане ясно след решение на Министерски съвет.

Има завещание на патриарх Максим, което вероятно ще бъде отворено тази вечер на заседанието на Светия синод, обясни Велинов. 

Той уточни, че не знае какво пише в това завещание, но каза, че преди две години патриарх Максим му е споделил, че иска да бъде погребан в Троянската света обител.

Пловдивският митрополит Николай е определен да отговаря и за Софийската митрополия, докато се избере наместник-председател на Българската православна църква. Дотогава Николай ще бъде митрополит и на Софийската епархия, добави Велинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase