Снимка: БГНЕС

Ръст на младежката безработица в България през първото тримесечие на 2024 г., спрямо същия период на миналата. Данните са на НСИ и се отнасят за хората до 30-годишна възраст. Ръстът на безработица е малко над 2 пункта.

"Тези цифри са закономерност, която ние наблюдаваме в течение на последните десет години. Това е свързано от една страна с нашата демографска структура, която е доста неблагоприятна в България, а от друга страна с развитието на новата генерация Z, които имат много различни предпочитания и това, което ние не можем да повярваме се случва - за тях не работата е най-важното в живота", коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на предаването "Директно".

Тя посочи, че това, което тази генерация приоритизира, са пътуванията, собствения бизнес, ученето или квалифицирането в други страни.

"Това за мен звучи като благоприятна тенденция за тях, защото все пак това са хора, които имат начин на препитание и могат да си позволят да не работят, но от друга страна това се отразява зле на икономиката ни", отбеляза Василева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът разясни, че в някои случаи младите се отказват от определена работа поради остарелите средства на труд, липсата на изкуствен интелект или недоброто качество на работа.

"Има работодатели, които предлагат не толкова качествена работа, но от друга страна има работодатели, които предлагат страхотни условия, добра работа, сигурност и това различие между едните и другите определя дали младите хора ще търсят работа или не, защото те се притесняват да не попаднат точно при някой лош работодател", посочи председателят на Българската конфедерация по заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase