Десислава Атанасова. Снимка: архив Булфото

Живите донори ще могат да получават компенсации за предоставянето на свой орган или части от него.
Това гласят промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, които бяха одобрени на заседанието на Министерския съвет днес.

Заради основните принципи на доброволното дарителство обаче въпросните компенсации ще се изразяват само във възстановяване на разходите, свързани с донорството и временната загуба на доходи. С промените в Закона се дава възможност да бъде обезпечено и лекарското наблюдение на живите донори след процедурите.
Затягат се и процедурата за обмен на органи с други държави.

Още по темата

Това ще може да става само при спазване на изискванията за качество, безопасност, проследяемост, докладване на сериозни инциденти и нежелани реакции, както и предоставяне на сериозна информация за органите и донорите.

Изпълнителната агенция по трансплантация пък ще трябва да предоставя регулярно информация към Европейската комисия за извършваните трансплантации. ИАТ ще трябва да осъществява контрола над обмена на органи с различните страни.

В законопроекта е предложено да се въведат и основните европейски изисквания за стандартите за качество и безопасност на човешките органи.

Днес след заседанието на Министерския съвет министърът на здравеопазването Десислава Атанасова отказа да отговаря на журналистически въпроси за законопроекта. Тя, видимо раздразнена от питанията на ресорните репортери, се измъкна през страничния вход на сградата.

Гласуваните днес промени в закона връщат и позабравения въпрос за трансплантациите в болница “Лозенец“. В началото на годината Изпълнителната агенция по трансплантация започна проверка на лечебното заведение заради сигнали на родители, чиито деца са починали след трансплантации там.

От 2008 г. до 2011 г. в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина, сочат данни на пациентски организации.

В първия си доклад Агенцията препоръчва "временно да се преустанови извършването на сърдечни и белодробни трансплантации", както и за чернодробните трансплантации, тъй като болница “Лозенец“ не покрива всички изисквания за извършване на подобни операции.

От лечебното заведение оспориха част от констатациите на ИАТ и беше назначена нова проверка. Вече повече от три месеца Dnes.bg се опитва да получи копие от втория доклад. По първоначална информация, предоставена на редакцията ни от пресцентъра на МЗ, той трябваше да бъде готов на 20 април, но поради големия обем информация можел да се забави със седем дни.

Повече от два месеца по-късно доклад все още не изнесен, въпреки изричното упоменаване, че веднага след като документът е готов, той ще бъде оповестен публично.

Редакцията ни прави неколкократни опити да разбере на какво се дължи забавянето на доклада и докъде се е предвижила работата по него. Единствената информация, която успяхме да получим е, че.... информация засега в пресцентъра няма.

До края на юни от МЗ твърдяха, че въпросният доклад все още не готов, но на въпрос на Dnes.bg, зададен преди две седмици в сградата на Министерския съвет на Десислава Атанасова, тя тогава отговори, че документът е готов, дала е указания да се отстранят нередностите, но не успя да посочи какви точно са били констатациите в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase