Спасов отхвърли всички обвинения. Снимка: архив Булфото

Днес е крайният срок, в който трябва да приключи втората проверка в болница “Лозенец“, която да покаже дали лечебното заведение покрива всички критерии за извършване на трансплантации, съобщиха за Dnes.bg от Министерството на здравеопазването.

Още по темата

Заради големия обем на документацията обаче е възможно срокът на проверката, извършвана от Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителна агенция “Медицински одит“ да бъде удължен с една седмица.

Резултатите ще бъдат публично оповестени.

Агенцията по трансплантация вече направи една проверка на Правителствена болница, но лечебното заведение обжалва резултатите.

В първия си доклад Агенцията препоръчва "временно да се преустанови извършването на сърдечни и белодробни трансплантации", както и за чернодробните трансплантации.

Причина за препоръката е фактът, че лечебното заведение не покрива всички изисквания на нормативната уредба.

Проверката на болница “Лозенец“ бе предприета, след като родители сигнализираха, че от 2008 г. до 2011 г. там са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина.

Ръководството на Правителствена болница категорично отхвърли твърденията и обжалва решението.

На специална пресконференция шефът на болница “Лозенец“ Любомир Спасов заяви, че изнесените данни за трансплантациите са спекулация.

Той оповести статистика, която показва, че  от 2004 година насам са извършени 22 детски чернодробни трансплантации и 16 от тях са успешни.

Той допълни, че болница "Лозенец" отговаря на всички изисквания, за да извършва такива операции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase