Любомир Спасов. Снимка: БТА

В болница "Лозенец" от 2004 година насам са извършени 22 детски чернодробни трансплантации и 16 от тях са успешни, отчете днес директорът на лечебното заведение доктор Любомир Спасов.

Три от тези трансплантации са направени с органи на трупен донор, а останалите – от жив.

Спасов даде специална пресконференция след заръката на премиера Бойко Борисов и след доклада на Изпълнителната агенция по трансплантация, в който се препоръчва "временно да се преустанови извършването на сърдечни, белодробни и чернодробни трансплантации".

Още по темата

Като причина за препоръката се посочва недостатъчният брой специалисти по инвазивна кардиология в болницата. Причина за проверката станаха сигнали на родители, чиито деца са починали след чернодробни трансплантации в Правителствена болница.

От Центъра за защита правата в здравеопазването обявиха данни, според които от 2008 до 2010 г. са извършени десет детски чернодробни трансплантации, като 5 от децата са починали, а 2 са пренасочени за ретрансплантации.

Днес Спасов отхвърли тези данни и заяви, че не знае откъде са се появили, но е категоричен, че са спекулация. Той представи официалната статистика, която сочи, че през 2008 година са извършени 4 детски чернодробни трансплантации, като 3 от тях са били успешни, а през 2009 – 3 трансплантации, от тях 2 са успешни.

През 2010 година са извършени 3 трансплантации, отново успешните са две.

Според Спасов 6 деца, които са починали след чернодробни трансплантации просто не са имали никакъв шанс. За смъртта на едно от децата причина е станала инфекция, пренесена от органа на донора.

По думите му болницата не е изследвала черния дроб, защото бил от трупен донор и това било задължение на Агенцията по трансплантации.

"Ние работим с резултатите, които те ни подават", обясни Спасов.

Относно появилите се твърдения, че в болница "Лозенец" не се извършват достатъчно тежки чернодробни операции, за да се поддържа лицензът за трансплантации, Спасов обяви, че това не е вярно.

По думите му в лечебното заведение се правят необходимите 10 тежки чернодробни операции годишно, както предвижда наредбата.

От изнесените данни обаче стана ясно, че болницата не покрива необходимия брой сърдечни операции на година. Според наредбата в болницата трябва да се извършват минимум 250 такива процедури годишно, а в правителствена болница са извършени 213, като отчетените в Здравната каса са едва 188.

Любомир Спасов обясни разликата с това, че част от операциите са извършени на здравно неосигурени лица.

Той увери, че всеки кардиохирург извършва необходимите по закон 120 сърдечни операции годишно. Според Спасов просто част от тях са извършени в чужбина.

В болница "Лозенец" били извършени 2 сърдечни трансплантации, като и двете са имали фатален изход.

По думите на шефа на болницата обаче причина за смъртта на единия пациент е гангрена на крака, което няма нищо общо с операцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase