Снимка: Getty Images/Guliver Photos

21% от българите са заявили, че пушат повече от 10 цигари дневно, сочат резултати от двумесечна кампания за изследване на сърдечно-съдовия риск в София, Пловдив и Варна "Пази сърцето си. Бъди отговорен пациент." на Асоциация "Сърце" и Националната пациентска организация.

Едва 4,5 на сто от запитаните са признали, че консумират повече от 100 мл алкохол дневно, близо 30 процента са заявили, че не знаят дали имат висок холестерол, а половината от попитаните са казали, че нямат.

Всички мъже над 35-годишна възраст и жени над 45 години са застрашени от висок холестерол и трябва да се изследват поне на две години веднъж, съобщи председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

44 на сто от участниците в проучването са заявили, че имат сърдечно-съдово заболяване, а близо половината са съобщили, че имат в рода си болен.

55 процента от анкетираните са посочили, че имат високо кръвно налягане, а 9 на сто - че страдат от диабет.

Според индекса на телесната маса 61 процента от запитаните са в норма, останалите са над нормата, като около 37 на сто от тях са със затлъстяване.

Резултатите от кампанията сочат, че една трета (близо 30%) са с нисък рисков фактор за сърдечно-съдово заболяване и също толкова са с висок риск.

При 37 процента от участниците рискът е "нарастващ" и само при 2,3 процента - "много нисък", предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase