Снимка: БТА
fallback

Няколко десетки протестиращи настояват за окончателна забрана за проучването и добива на шистов газ у нас на протест пред паметника на Патриарх Евтимий в София.

Заради обвиненията, че са „платени агенти на Русия“ събралите се раздаваха и изображения на банкнота от 50 лв., на която Пенчо Славейков е с противогаз, предаде БТА. 

Oще по темата

Сред исканията на събралите се е участието на представители на гражданските инициативи и на учените при създаване на специална комисия за проучване на шистовия газ.

Протестиращите издигнаха лозунги "Баба Марта е с нас, не на шистовия газ", "Българино, излез и защити земята си", "Чиста вода, здрава земя" и "Не на добива на шистовия газ в България".

Необходимо е още да бъде създаден нов Закон за концесиите, тъй като настоящият "отваря широка врата за ограбването на природните ресурси на българската държава", смятат демонстрантите.

„Хората останаха с впечатление, че когато има забрана, всичко тръгва по мед и масло и всички са щастливи, но за съжаление, нещата не стоят така. Ставаме свидетели на промени, които така подготвят почвата, че в момента, в който тази забрана влезе в сила, всички ще започнат да работят спокойно", заяви Марияна Христова от Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ.

Демонстрантите настояват и за промяна в Закона за опазването на околната среда, която да задължи за да са длъжни всички фирми да огласяват методите си и да оповестяват технологиите, които използват. „Тази промяна изобщо не беше дискутирана", добавя Христова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

Анонимен

преди 12 години

на всички енергийно независими идЕоти писали тук,им пожелавам много здраве и дълъг живот на някоя сонда за шистов газ ИЗВЪН България,но преди това да си напишат завещанието,или най-накрая да седнат и да прочетат първото нещо в живота си-предлагам доклада на ЕПА за вредите от фракинга и да спрат да ни занимават с умствените си заболявания.газовите и нефтените корпорации са на умирачка и все повече зулуми ще правят в света,за да го отричат.евентуални войни също-мислете с главите,а не със зад...а!

120

rumen221

преди 12 години

БОКО, Бъдете честни...И си признайте, че газовия "балон" НАБУКО" се спука... - ГАЗ НЯМА...!!! НО, И ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ МОЖЕМ СПОКОЙНО ДА ЗАБРАВИМ...!!! И БЕЗ НЕГО СТАВАМЕ ГАЗОВИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЮГО-ИЗТОЧНА ЕВРОПА!!!Като беше тука Путин нали го питаха що така скъпа газта за нас, и той им рече съвсем точно Продаваме ви я на 4 пъти по евтино от цената на която достига до крайният Ви потребител, това си е ваш проблем ЗАТОВА ХИЛАРИ КЛИНТЪН ЗАПОВЯДА...!!! - БОКО НА БЕГОМ, КЪМ ПУТИН!!!- "...1. ГАЗОПРОВОДИТЕ НАБУКО И ЮЖЕН ПОТОК ДА СЕ СЛЯТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ..., ЗА ДА СЕ ЗАОБИКОЛИ, ОСВЕН УКРАЙНА И ТУРЦИЯ!!!2. Да се строи АЕЦ-Белене!!!"ОБАЧЕ..., АКО ИМАМЕ ПОНЕ МАЛКО АКЪЛ, ТРЯБВА ДА КАЖЕМ...:"... - ПЪРВО СТРОИМ ОБРАТИМИТЕ ВРЪЗКИ С РУМЪНИЯ, ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ И ГАЗОВ ТЕРМИНАЛ В БУРГАЗ И... ТОГАВА ВСИЧКО ОСТАНАЛО...- ИНАЧЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА НЯМА ДА ПАДНЕ!!!

119

Казуса

преди 12 години

До 126.Точно в проучването на шистов газ има много лошо. Пак да подчертая за недочулите, че проучването на шистов газ става чрез все същия хидравличен удар. Който е неконтролируем и може да доведе до разместване на земните пластове, които да отровят водата. Хубаво е, преди да пишеш, че "няма нищо лошо" да се пообразоваш.И какво общо има добивът на дървесина с шистовия газ, не мога да разбера? Нима след добива остава отровена земя и вода?

fallback