Снимка: БТА

САЩ няма да оказват натиск върху България за вдигането на мораториума за шистовия газ, но се надява оценката за безопасността на добива да бъде обективна. Това каза пред БНТ посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Шистовият газ бе обсъден като част от разговорите, но беше съвсем малък елемент от тях. Държавният секретар Клинтън се съгласи с премиера Борисов, че на първо място наистина стои околната среда и в една толкова красива страна като България, с толкова девствена природа, последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда, заяви американският посланик.

„Всичко е във вашите ръце. Ние се надяваме, че това, което българите ще направят, е да разгледат обективно нещата. Когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове. България има ядрена енергетика и никой няма да противоречи на факта, че има и рискове, когато се разработва този вид енергия. В крайна сметка обаче се упражнява съответния контрол и надзор, за да се контролират нещата“, обясни Уорлик.

„В САЩ, както и в други страни, ние съумяхме да регулираме и да контролираме тези рискове по отношение на шистовия газ и смятаме, че можем да опазим околната среда. Но решението за България не е такова, което да подлежи на натиск отвън. Българите трябва да решат „да” или „не” по отношение на шистовия газ за в бъдеще“, отчете Уорлик.

Още по темата
Той обаче допълни, че в САЩ в резултат на шистовия газ цените на газ са паднали стремглаво надолу.
„В България плащате четири пъти повече за газ, отколкото ние в САЩ. Така че и икономическият аспект е важен. Но в крайна сметка решението за това е в ръцете на българското правителство и ние ще уважим всяко едно решение“, посочи американският посланик.

Госпожа Клинтън напълно се съгласи, че преди да се пристъпи към сондажи за шистов газ, наистина трябва да има абсолютна сигурност, че са налице необходимите регулации и контроли, които да гарантират, че нищо няма да се случи на околната среда, каза още Уорлик.

България е готова за безвизов режим за САЩ. Кога обаче това ще стане факт, трябва да реши Конгресът, каза още дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase