Снимка: Архив Булфото
fallback

Комисията по досиетата призова политическите партии да проверят предварително кандидатите за листите си на местните избори за принадлежност към структурите на Държавна сигурност (ДС).

"В закона, който е един добър закон, има един текст за т.нар. предварителна проверка, който текст в годините все повече и повече работи. Този текст позволява на хората, които представляват политическата партия чрез съдебната регистрация, или на хора, които представляват различен вид граждански сдружения, да поискат предварителна проверка на своите членове".

Това каза пред БНТ Екатерина Бончева – член на Комисията по досиетата и бивш журналист в радио "Свободна Европа".

Този текст е много важен, отбеляза Бончева и поясни: "Една от целите на закона беше не само да се разбере кой кой е – а мисля, че вече сеем знание и жънем печал, разбираме кой кой е, кой говори, кой взима решения, кой ни облъчва по различни теми – но и това да бъде спрян оттук нататък този път на сътрудници на ДС към различни държавни позиции, за да бъдат на тези позиции млади хора – съвсем различни от това, което е било миналото поколение".

Като пример Бончева даде министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на отбраната, които са искали вече такава предварителна проверка.

„За първи път, откакто аз работя в Комисията по досиетата, в Централната избирателна комисия сега няма сътрудници на бившата Държавна сигурност. Докато в предишната имаше“, обяви Бончева.

„Партиите трябва да знаят какви хора изпращат в листите си. В предишните избори ДСБ, СДС, ГЕРБ искаха тази проверка. Някои структури на БСП също поискаха. Дано сега се осъзнава, че това, което предлагаме, е съществено и важно“, заяви тя.

Няколко важни уточнения за предварителната проверка за принадлежност към ДС направи Бончева, като уточни „ние не сме съдници, просто си вършим работата“.

Oще по темата

Първо, проверяваните граждани трябва да са дали съгласието си за това. Резултатът от самата проверка не е публична информация, а се дава за ползване само на възложителя и провереното лице.

Освен това, ако предварително партиите не поискат листите им да бъдат проверени за бивши агенти, по закон Комисията по досиетата ще провери листите, след като са готови.

Като добра тенденция Бончева определи това, че все по-често се дава път на млади хора, които не са били свързани с ДС.

Като извод от работата на Комисията до момента тя заяви, че основно искания към тях се отправят от държавни институции и в много по-малка степен от граждански сдружения.

„И си мисля, в крайна сметка това, за което говорим – т.нар. гражданско общество, то вълнува ли се от тази тема, не се ли вълнува. За какво става дума?“, каза Екатерина Бончева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

blackradio

преди 12 години

Проверката е ясна - никой не принадлежи към ДС. Докато дойде време да си вадят кирливите ризи. Тогава всички принадлежат към ДС, с което проверката се оказва фалшифицирана както винаги.

11

stiga

преди 12 години

Знаете ли колко ни интересува този въпрос? Много повече ни интересува кой колко е кадърен, какво е направил и с какво може да бъде полезен. Все пак благодарим за последната порция, която ни бе поднесена, та да се подсетим за това съзвездие от личности - ГОЛЕМИТЕ СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ, ВАЛЕРИ СТЕФАНОВ, АКСИНИЯ ДЖУРОВА...Когато дребните душици, които ровят в тази никому ненужна информация, направят толкова, колкото тези ЛИЧНОСТИ са направили за хората, нека се обадят, а сега да не мърлят въздуха.

10

den

преди 12 години

от тези досиета излиза, че половината хора, преди 1990г. са били агенти, а другата половина комсомолски и партийни активисти/които не са разкриват, а те са движели нещата/. Голяма част от картончетата са подправени, фалшиви или дописвани, други унищожени. Тази държавната комисия, от няколко човека, за сметка на бюджета си са гарантирали сериозни заплати и висок стандарт, за сметка на всички останали.

fallback