Николай Младенов започна отзоваването на посланиците ченгета. Снимка: Архив Булфото

13 български дипломати са извикани в София на "служебно пътуване". Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.

Първата група от български дипломати с връзки със структурите на бившата Държавна сигурност е вече в България.

Преди месец външният министър Николай Младенов съобщи, че в началото на май ще бъдат отзовани дипломатите от Атина, Белград, Берлин, Букурещ, Вилнюс, Минск, Ню Йорк, Париж, Пекин, Сараево, Скопие, Стокхолм и Тбилиси.

Втората група се очаква към първи юли, а третата част от посланиците са възрастни и ще бъдат пенсионирани.

Весела Чернева каза, че министерството не е отказало комуникация с президента по въпроса с посланиците.

"За съжаление досега не виждаме някаква политическа воля за промяна на това състояние на нещата, което не е добро нито за българската дипломатическа служба, нито за държавата като цяло", коментира Чернева.

Тя съобщи още, че окончателният вариант на предложенията на МВнР за промени в Закона за дипломатическата служба са готови.

Промените ще фиксират също щата на посолствата, така че да не могат безразборно да бъдат изпращани хора в българските мисии в чужбина.

Промените в закона ще регулират и заявената от ръководството на министерството политическа воля да е невъзможно България да бъде представлявана от бивши служители или сътрудници на ДС.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase