Снимка: Архив Булфото
fallback

Министърът на външните работи Николай Младенов е обсъдил инцидента пред "Баня Баши“, при който активисти на "Атака" се сбиха с мюсюлмани, с посланиците на ислямските държави в София.

На редовния си брифинг говорителят на МВнР Весела Чернева обясни, че поканата за срещата е била от страна на министър Младенов.

Той е представил позицията на правителството, което осъди сблъсъците пред джамията от 20 май и ги определи като подкопаване на етническия и религиозния мир в страната.

Младенов е уточнил, че се очаква прокуратурата съвсем скоро да повдигне обвинение срещу виновните.

"Пред посланиците на ислямските държави у нас Младенов е заявил, че от този извънредно неприятен и неприемлив инцидент се е създало настроение в българското общество в подкрепа на съжителството на хора от различни етноси в страната“, посочи Чернева.

Oще по темата

Мнението на ислямските посланици е изразил посланика на Египет у нас – г-жа Олфат Фарах. Според нея един отделен инцидент не може да хвърли сянка върху традиционно добрите отношения между България и мюсюлманския свят.

На брифинга стана ясно и че подготовката на български представител за Бенгази е на финален етап, предаде БТА.

Консулството ни там не е закрито, само дейността беше преустановена след началото на ожесточените сблъсъци в Либия.

Сега външното министерство смята да възобнови дейността му. Чернева обаче не съобщи името на представителя на страната ни.

Говорителят на външното министерство обясни, че в момента има оскъдна информация за българите, отказали да напуснат Либия.

Чернева обясни, че Николай Младенов ще преразгледа отново участниците в конкурса за трите свободни позиции на генерални консули в Битоля, Ниш и Одрин.

Ако няма достатъчно успешни кандидати, ще се назначи нов конкурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

FBI

преди 13 години

v4era ima6e edna statia tuka za nekakav PALEJ na ofis na Ataka ,taka i ne mojah da go vida , samo razbrah 4e e bila fal6iva i neverna informacia ( kopie koeto se razprostranqva ), a koi li q pusnal v toa sait , interesno

153

УФСУ

преди 13 години

Николай Младенов е беше ли протежето на Костов.ЩО СЕ ИЗВИНЯВА, НА КОИ, ПО КАКВИ ПРИЧИНИ, ТА НАЛИ Е СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА, ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН?СТИГА СЕ ГЪЗИЛИ, ТО ВЕРНО КЕФ, КЕФ - АМА НИЕ ИМАМЕ И НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ. РЕЗИЛ

152

Анонимен

преди 13 години

Джамията Баня башъ е спасена от разрушение от Стефан Стамболов, който убеждава тогавашния кмет Димитър Петков да запази мюсюлманския храм в центъра на София, за да говори на всеки чужденец, който мине оттам, че българите са етнически и верски толерантен народ. Понастоящем тя е част от така наречения Четириъгълник на толерантността - на няколко метра една от друга съжителстват Джамия, Синагога, православната църква Света Неделя и католическият храм Свети Йосиф.Столичният район Лозенец с кмет Прошко Прошков, който не разрешава на партия Атака да провежда ксенофобска агитация на негова територия, вече е свободен от Атака. В наши ръце е възможността да не позволяваме пробиви в завета на Стамболов и цяла София да бъде такава - демократична, европейска. И България- свободна от Белене и руско владичество.

fallback