Сблъсъците пред джамията. Снимка: Reuters

Съветниците от ГЕРБ, СДС и ДСБ излязоха с обща декларация относно инцидента пред джамията "Баня Баши" в петък миналата седмица.

В декларацията се посочва, че съветниците от четирите политически групи не приемат проявите на верска и етническа нетърпимост.

Злоупотребата с демократичното право за митинги и демонстрации и използването му за предизборни цели е абсолютно недопустимо, се посочва в документа.

"Нека загърбим играта със страховете на хората и не използваме вярата в предизборната битка. Може да имаме различни политически възгледи, но не бива да използваме религията като разменна монета за предизборна надпревара", пише още в декларацията.

Съветниците изразяват категоричната си воля столицата на България да остане символ на толерантност.

Още по темата

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че съгласно закона режимът първо не е разрешителен, а уведомителен. Фандъкова посочи още, че на 19 май е получено писмо от партия "Атака" за това, че на 20 май ще има митинг в градината до Централна баня срещу нарушаването на обществения ред – вдигането на шум от колоните на джамията.

Отговорността за нарушената съгласувана зона от община за провеждането на протеста е на организаторите му.

Заместник-кметът по сигурността на Столичната община Иван Сотиров посочи, че разпоредбите на закона следват правилата на конституцията за гарантирано право на изразяване, но отделни групи злоупотребявали с тези гаранции.

„Когато има ксенофобски призиви, има институции, които да се сезират“, заяви Сотиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase