Снимка: Архив Булфото
fallback

Наблюдава се характерното за сезона намаляване на цената на голяма част от зеленчуците. Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец май 2011г на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на картофите от старата реколта, зрелия чесън, ябълките и лимоните, като картофите и чесънът поскъпват с около 7 %, а ябълките и лимоните с около 10 %. Спад на месечна база е отчетен при цената на яйцата и при цената на едро на слънчогледовото олио, а с около 2-3 % се покачва цената на месните произведения. Стабилизиране и леко движение надолу се наблюдава при някои млечни произведения и при цената на брашното.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта( с 61 %), олиото (с 40% ) и брашното ( с 49 %). През май 2011г. в сравнение с май 2010г. са отчетени значително по-високи цени на картофите (с 75 %), чесъна и ябълките ( с по 50% ). Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около 25% по-висока в сравнение със същия месец на миналата година.

Oще по темата

Наблюдението на движението на цените на едро през последната седмица на май, спрямо предходната, показва, че най-значително поевтиняване се наблюдава при ягодите, пресните картофи, оранжерийните краставици и зелето. През седмицата е регистрирано повишение на цената на лимоните (около 12%), доматите от внос (около 6%), и бананите (около2%). Низходящата тенденция при движението на кривата на индекса, която се наблюдава от средата на април се запазва и през месец май, като стойностите стъпват на ниво от около 2.000 пункта, допълват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

bg

преди 12 години

SAMO ISKAM DA VMETNA: JIVEJA V GERMANIA I ZAHARTA TUK SI STOI VSE NA CENA - 60 centa/kg. Zasto v BG se uveli4ava e neponjatno.

23

rumen221

преди 12 години

Приятели, Националния ни интерес е кристално ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!- Но вече 21 години чакаме Парламента, Правителството и Президента, чрез бюджета, да започнат да спазват, минималните изисквания на Чл.25 от "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия, които са и КОНСТИТУЦИОННО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА:Какви са минималните жизнени и социални изисквания:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. С по-малки доходи ни умъртвявт чрез глад това е физически геноцид!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 674лв. При по-малка минимална работна заплата, над нас се извършва социален геноцид!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва Национален геноцид Защото децата ни възпроизвеждат нацията...!!!ИЗВОД:- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2088лв!!! - Днес средната заплата е само 640лв..., а семейният ни доход е само 1280 лева..., при това, ако и двамата работятОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от европейската!!!Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!!- За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят: Данък печалба за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, първо да платят ДДС от 20% (та какво друго е печалбата, ако не добавена стойност), а после и колкото са удръжките на работещите граждани 37.5%...!!!Днес тези наши пари се присвояват от безмерно силната, спрямо отделния човек, ОЛИГАРХИЯ, разхайтена от НИСКАТА ЦЕНА НА ТРУДА НИ И НЕОГРАНИЧАВАНАТА И ПЕЧАЛБА!!!

22

Гери

преди 12 години

намалете я ве!!!

fallback