Снимка Фейсбук

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд поема към България късно в понеделник. Това съобщават от католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, в чиято крипта е положено тялото на монарха след смъртта му през 1948 г., непосредствено до саркофазите на майка му и баща му, пише Марица.

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото предсмъртното му желание е било да бъде погребан в България, управлявана от него в продължение на 31 години първо като княз, а след това като цар.

Владетелят, който е обвиняван за националните катастрофи след Междусъюзническата война и Първата световна война, живее в изгнание в Кобург почти 30 години след абдикацията си през 1918 г.

Връщането на тленните му останки в България става по волята на неговия внук Симеон Сакскобургготски. Ковчегът ще бъде положен за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София, съобщиха по-рано от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

"В понеделник, 27 май 2024 година, от 17:00 часа ще бъдат изпратени останките на цар Фердинанд на обществена служба. На този ден ковчегът ще бъде в енорийската църква "Свети Августин" от 13:00 до 16:00 часа. Това дава възможност на всички, които желаят да го направят, да се сбогуват лично с починалия в мълчание", гласи съобщението от Кобург.

Новината за връщането на костите на Фердинанд предизвика брожение сред историци, политици и общественици.

Мнозина смятат, че това е неуместно заради противоречивата  репутация на монарха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase