Все още няма сближаване на позициите между синдикатите и железниците. Снимка: БТА

Структурите на КНСБ и КТ „Подкрепа” се готвят за ефективната стачка на железничарите в петък. Към момента няма сближаване на позициите между синдикатите и ръководствата на БДЖ и НКЖИ, каза пред „Фокус” вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, който е на продължаващите в момента преговори в БДЖ.

Втора група преговаря в сградата НКЖИ в момента.
„Сближаване на позициите ще има, ако се декларира, че съкращенията ще спрат, както и гарантиране на социалните плащания, залегнали в стачките ни искания“, каза Никифоров.

Стачните искания са депозирани още през октомври миналата година. „Мениджърските екипи не могат и в момента да ни обяснят защо няма зимно работно облекло, когато зимата, а хората са принудени да работят в тези условия.

Същото се отнася и за неизплатените ваучери, които им се полагат. В момента мениджърският екип прави финансови разчети по отношение на стачните искания и отново ще започнем преговори след малко”, обясни Никифоров.

Още по темата
Синдикатите не приемат 20% съкращение на персонала от БДЖ и НКЖИ. „Въобще не сме приели и 1 % съкращения, да не говорим въобще за 20.

Съкращения в системата на железниците не приемаме, така че който мечтае за такова нещо, просто да забрави”, категоричен бе още той.

52 от общо 60 пътнически влака в страната спряха за час преди обяд.  Ако при преговорите между стачкуващите и ръководствата на железниците не се стигне до споразумение, ефективните стачни действия ще продължават от 8 до 16 часа всеки ден. 

Сред мотивите да стачката са плановете за съкращения в сектора, лошите условия на труд, неизплатените ваучери за храна и неполучените социални плащания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase