Цветков твърди, че има сближаване на позициите Снимка: Булфото

„Надявам се да бъде предотвратена стачката в железниците, тъй като позициите ни се сближават“, заяви министърът на транспорта Александър Цветков.

Работещите в системата на българските железници се заканиха да започнат предупредителна стачка на 10 март от 10 до 11 часа.  Ако до утре изискванията им не бъдат удоволетворени, железничарите ще започнат ефективни протести – ще спират работа всеки ден между 8.00 и 16.00 часа.

По думите на Александър Цветков сближаването в позициите е не толкова за социалните ангажименти, колкото за такива по развитието на българската железница, инвестиции във влакове, вагони и ремонти.

Министърът обаче успокои, че при евентуална ефективна стачка е осигурен алтернативен транспорт. Пътниците щели да бъдат извозвани с автобуси.

По отношение на социалните ангажименти всичко вече е ясно, коментира Цветков.

„Няма да има 30-процентови съкращения, а редуциране на персонала за четиригодишен период с около 20 процента, като се използва естественото текучество и пенсионирането, като на освободените места не се назначават други“, обясни министърът.

Още по темата

Напрежението в железниците ескалира преди месец заради плановете за съкращения заради отпускането на заем от Световната банка. Условията са до 2014 година в НКЖИ да бъдат съкратени 2944-ма души, а в БДЖ – 2800 души, или общо 5744-ма.

При евентуална стачка няма толкова да пострадат хората, колкото самата железница и железничарите заради пропуснатите приходи от превозите.

Цветков разкри, че при евентуална стачка може да има забавяне на заплатите в сектора заради пропуснатите приходи.

Очаква се само БДЖ да губи по 50-60 хил. лв. всеки ден, в който влаковете прекратяват движение.

Транспортният министър отбеляза, че до този момент жп работниците получават редовно заплатите си и другите социални придобивки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase