Пътниците побързаха да уведомят близките си, че закъсняват заради стачката. Снимка: Булфото

По време на едночасовата стачка, обявена в железниците, са спрели влакове в цялата страна, съобщиха от КНСБ.

52 от общо 60 пътнически влака в страната са спрели движението си в 10 часа.

По време на ефективната предупредителна стачка на железничарите реално не са работили големи жп възли и гари като Бургас, Стара Загора, Плевен, Горна Оряховица, Варна, Шумен, Синдел, Дъбово, Централна гара в София, Ямбол, Перник, обобщиха от синдиката.

На Централна гара в София и четирите влака, които трябваше да тръгнат в интервала от 10 до 11 часа, са спрени. Това са композициите за Варна, Кюстендил, Червен бряг и за Бургас през Пловдив. 

Шестте влака от Варна са спрени. Експресът от Варна беше спрян на гара Попово. 

Влакът, който е тръгнал по разписание от София в 9,26 ч. за Благоевград–Кулата, е спрян в 10,00 ч. на Драгичево, а този от Перник в 10,15 ч. не е потеглил. Влаковете от Горна Оряховица за София и Варна също са застинали по време на предупредителния протест.

Влакът, който по разписание е тръгнал от Кюстендил в 9,03 ч., е спрян в 10,00 ч. на гара Александър Димитров.

Влакът от Ямбол за Бургас е спрян на гара Българово. Бързият влак от Бургас за София в 10,50 часа не е потеглил навреме.

Влакът, който трябваше да тръгне от гара Михайлово (Стара Загора) в 10,01 часа, е останал на коловозите, както и пристигналият в 10,01 на гара Михайлово. Не е тръгнал и влакът от Пловдив за Пещера в 10,30 часа.

Още по темата
Ръководството на Централна гара е оказвало натиск върху служителите да не участват в протеста, заяви председателят на железничарския синдикат към КНСБ и "Подкрепа" Петър Бунев.

Следобед преговорите между стачкуващите и ръководствата на железниците продължават. Ако не стигнат до споразумение, ефективните стачни действия ще продължават от 8 до 16 часа всеки ден. 

Стачката няма нищо общо с политически искания, протестът е само социален и за бъдещето на железниците, категоричен беше Бунев.

Сред мотивите да стачката са плановете за съкращения в сектора, лошите условия на труд, неизплатените ваучери за храна и неполучените социални плащания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase