Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Правителственият Airbus и осигуреният от държавната фирма „Техноекспортстрой” още един самолет с капацитет от 180 места, който се очакваше да пристигне в Триполи на 22 февруари около 12.00 ч. местно време, все още не са излетели за Либия.

От пресцентъра на Министерството на външните работи казаха, че се обмислят различни варианти за изтегляне на българите от Либия. Оттам не уточниха колко българи са пожелали да се евакуират от африканската страна.

По данни от понеделник регистрираните български граждани в Либия са 500, около 60 от тях с в Бенгази.

МВнР призова българските граждани в района на Триполи тези от тях, които имат в себе си задгранични паспорти и преценят, че няма рискове за личната им сигурност, да се явят на летището в Триполи към 12.00 ч. местно време.

МВнР препоръчва на българските граждани от района на Бенгази и градовете от източната част на Либия по възможност да не напускат домовете си. 

Още по темата

Според информация в чуждите медии от по-рано във вторник въздушното пространство на Либия е затворено. Летището в Бенгази не може да приема самолети, тъй като пистите са разрушени. На аерогарата в Триполи засега няма подобни проблеми.

Освен въздушния транспорт друг вариант за евакуиране на чужди граждани от Либия е морският, който е избран от Турция.

Междувременно руските агенции съобщиха, че Либия е разрешила кацането на самолети в Триполи, които да евакуират руснаците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase