Снимка: БГНЕС

По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София, съобщиха от Българската патриаршия.

Светинята ще бъде донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Мощите ще бъдат посрещнати в събота - 29 юни, в 11:00 часа.

Светинята ще бъде поставена до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.

Както е известно през утрешния ден ще стане ясно името на новия български патриарх. Изборът ще бъде между трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase