Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Авиоотряд 28 да започне подготовка на правителствения самолет "Еърбъс" за полет до Либия, с който да бъдат евакуирани българите, живеещи там, съобщи директорът на авиоотряда, цитиран от „Фокус”.

Министерството на външните работи чрез посолството събира българите, които живеят в Либия.

Летището в Триполи засега може да приеме правителствения самолет, по информация, получена в българското министерство на транспорта.

Директорът на правителствения авиоотряд Пенчо Пенчев не се ангажира със срок, в който полетът до Триполи ще бъде осъществен. Преди това българите трябва да се съберат и да имат всички необходими документи.

Самолетът може да качи 90 души на борда. Кога ще бъде осъществен полетът в голяма степен зависи от това дали българите ще са готови за евакуация.

„При първа възможност излитаме и колкото полета са необходими, толкова ще направим”, каза капитан Пенчо Пенчев.

Около 500 са регистрираните български граждани в Либия. Поне 60 от тях са в района на Бенгази.

Още по темата
21 фев 2011 12:27

Българи има и в един от градове, където контролът вече е поет от протестиращите – ал Бейда. Всички чужденци, включително и десет българи, са събрани в местната джамия, а бунтовниците са им обещали да ги пазят.

Основен проблем за евакуацията на чужденците е, че Либия иска изходна виза за напускащите страната. Либийският външен министър е обещал след среща с посланици на Европейския съюз в Триполи ускорено да бъде издаването на изходни визи за европейските граждани.

По-рано днес МВнР препоръча на българите, които имат възможност, да напуснат най-скоро Либия с граждански полети за Европа.
От министерството препоръчват всички, които вземат подобно решение, да информират МВнР или посолството ни в Триполи за къде пътуват или къде са пристигнали, за да бъде организирана помощ на място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase